Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κεντρικες φυλακες

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης επιβεβαίωσε περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα στις Κεντρικές Φυλακές, κατά το οποίο έπεσαν κομμάτια μπετόν από το ταβάνι κελιού.

Στο περιστατικό αναφέρεται σε ανακοίνωσή του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων παγκύπριας συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, που σημειώνει πως στην πτέρυγα 2β των Κεντρικών Φυλακών κομμάτια μπετόν από την οροφή του κελιού έπεσαν πάνω σε κρατούμενο, ο οποίος βρισκόταν στο κάτω κρεβάτι της κουκέτας και έτσι ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα.

Επιβεβαιώνοντας το περιστατικό, αρμόδια πηγή ανέφερε την Κυριακή στο ΚΥΠΕ πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό υπάρχει ο σχεδιασμός για διαμόρφωση και επέκταση των εγκαταστάσεων των Κεντρικών Φυλακών.

Στην ανακοίνωσή του, το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων παγκύπριας συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ αναφέρει ότι το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες του, σημειώνοντας ότι «ευτυχώς ο κρατούμενος βρισκόταν στο κάτω κρεβάτι της κουκέτας και δεν υπήρξαν θύματα».

«Εάν ο συγκάτοικος του, ο οποίος διαμένει στο πάνω κρεβάτι, βρισκόταν εντός κελιού τη δεδομένη χρονική στιγμή της πτώσης της οροφής, θα τραυματιζόταν σοβαρά ή θανάσιμα, καθώς τα κομμάτια μπετόν που έπεσαν από την οροφή είχαν διαστάσεις περίπου 40x40 εκατοστά», αναφέρει το Κλαδικό Συμβούλιο.

Επισημαίνει πως «η επικινδυνότητα και η ακαταλληλότητα των κτηρίων είναι προφανείς», για να προσθέσει πως οι δεσμοφύλακες είχαν ήδη προβεί σε τοποθετήσεις και διαμαρτυρήθηκαν  επανειλημμένα για την ασφάλεια των Φυλακών.

Με αφορμή το νέο περιστατικό, το Κλαδικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ανάγκη επείγουσας ανακαίνισης και κατασκευής νέων σύγχρονων φυλακών.