Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Έκρηξη στην Τουνγκούσκα

Ήταν ένα ήρεμο πρωϊνό στην παγωμένη Σιβηρία όταν, γύρω στις 7:15 της 30ης Ιουνίου 1908, μια έκρηξη από το πουθενά κατέστρεψε 80 εκατομμύρια δέντρα και σκότωσε πολλά άγρια ζώα, πάνω από τον ποταμό Τουνγκούσκα, σε μια έκταση 2150 χιλιομέτρων στην οποία ευτυχώς δεν ζούσαν άνθρωποι. Οι περισσότερες θεωρίες μιλάνε για Άγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο που μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης, από αστεροειδή μέχρι εξωγήινο διαστημόπλοιο. 

Ένας από τους μάρτυρες του γεγονότος καθόταν έξω από το μαγαζί του στην πλησιέστερη πόλη, την Vanavara, όταν ξαφνικά μια τεράστια δύναμη τον πέταξε από την καρέκλα και τον τύλιξε με μια καυτή αύρα, σαν να είχαν πάρει τα ρούχα του φωτιά. Άλλοι μάρτυρες είπαν ότι λίγο πριν είχαν δει μια πύρινη σφαίρα να στροβιλίζεται στον ουρανό. Είχε μπλε χρώμα και έλαμπε όπως ο ήλιος. Όταν ακούστηκε η τεράστια έκρηξη, ένα πρωτοφανές μέχρι τότε ωστικό κύμα άρπαξε ανθρώπους και τους πέταξε καταγής και έσπασε παράθυρα σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Τι συνέβη; Πέρασαν ολόκληρες δεκαετίες χωρίς να μπορεί να δοθεί καμία επιστημονική εξήγηση. Άλλωστε πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια μέχρι να σταλεί στην δύσβατη περιοχή επιστημονική ομάδα. Η καταστροφή ήταν εμφανής ακόμη, αλλά δε βρέθηκε πουθενά κρατήρας. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες κατέληξαν στην θεωρία ότι επρόκειτο για βραχώδη αστεροειδή, σε μέγεθος ουρανοξύστη, ο οποίος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της γης και εξερράγη κάπου ανάμεσα στα 10 και στα 5 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.  Άλλοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ήταν κομήτης.

Καθώς όμως η επιστήμη δεν κατέληξε ποτέ σε ασφαλή συμπεράσματα, ήρθαν άλλου είδους θεωρίες να δώσουν την εξήγηση. Η πρώτη απλοϊκή εκδοχή, κυρίως ανάμεσα στους ανθρώπους που ζούσαν κοντά στην περιοχή, ήταν ότι επρόκειτο για μια θεία προειδοποίηση ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, άλλοι είπαν ότι επρόκειτο για πείραμα του Νίκολα Τέσλα, όμως η θεωρία που έκανε πάταγο ήταν ότι επρόκειτο για ατύχημα με εξωγήινο διαστημόπλοιο. Η θεωρία αυτή ενισχύθηκε από ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Σοβιετικού μηχανικού Αλεξάντερ Καζάντσεφ, στο οποίο έγραφε για ένα αρειανό δαστημόπλοιο που εξερράγη πάνω από τη λίμνη Βαϊκάλη, αναζητώντας γλυκό νερό. Ο Καζάντσεφ πήγε στη Χιροσίμα, λίγους μήνες μετά την καταστροφή της από την ατομική βόμβα (1945) και έγραψε τον μύθο του, ανακαλώντας και το μυστήριο της παλαιότερης παρόμοιας έκρηξης στην Τουνγκούσκα.

Τη θεωρία του UFO υιοθέτησαν επίσης οι Τόμας Άτκινς και Τζον Μπάξτερ στο βιβλίο τους The Fire Came By (1976), όπως και η τηλεοπτική σειρά The Secret KGB UFO Files (Phenomenon: The Lost Archives), που μεταδόθηκε από τον σταθμό Turner Network Television το 1998, αναφερόταν στο συμβάν της Τουνγκούσκα και ισχυριζόταν ότι συντρίμματα UFO είχαν βρεθεί στην περιοχή. Κάτι το οποίο όμως δεν αποδείχτηκε ποτέ. Συντρίμμια πάντως υπήρχαν στην περιοχή πριν από το 1960, από ρωσικά διαστημικά οχήματα, που καταστράφηκαν στη διάρκεια δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, τότε που οι δύο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, προσπαθούσαν να βγάλουν πυραύλους  έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και να κατακτήσουν το διάστημα. 

Έκρηξη στην Τουνγκούσκα 2

Η επικρατέστερη θεωρία, ότι δηλαδή επρόκειτο για τεράστιο αστεροειδή, προκαλεί ανησυχία για το αν η επιστήμη είναι σε θέση να προβλέψει ή να αναχαιτίσει μια ενδεχόμενη νέα εισβολή ουράνιου σώματος, μεγέθους και ταχύτητας παρόμοιας με εκείνης του αστεροειδούς που υποψιάζονται ότι προκάλεσε την έκρηξη στην Τουνγκούσκα το 1908. Πολύ περισσότερο που είχαμε και το αρκετά πρόσφατο συμβάν σε άλλη πόλη της Ρωσίας, την Τσελιάμπινσκ, το 2013, ένας βραχώδης αστεροειδής μεγέθους ενός πενταόροφου κτιρίου πιστεύεται ότι διαλύθηκε 24 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της γης. Η έκρηξη προκάλεσε ένα τεράστιο ωστικό κύμα, το οποίο έσπασε περίπου 1 εκατομμύριο παράθυρα στην πόλη και τραυμάτισε περισσότερους από χίλιους κατοίκους. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ συχνά μετεωρίτες κατευθύνονται προς  τη Γη, αλλά καταστρέφονται στα υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας.