Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οδοφραγμα
*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

Σημαντική αύξηση του εμπορίου καθώς και των διελεύσεων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής καταγράφει για το 2022, σε σύγκριση με το 2021, η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η συνολική αξία του εμπορίου διαμέσου της Πράσινης Γραμμής έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 14,6 εκατομμυρίων ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 138% σε σχέση με το 2021, όταν η συνολική αξία ανήλθε σε περίπου 6,2 εκατ. ευρώ.

Αύξηση καταγράφηκε επίσης στις διελεύσεις πολιτών μέσω της Πράσινης Γραμμής. Συγκεκριμένα, το 2022 καταγράφηκαν σχεδόν 6 εκατομμύρια διελεύσεις Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, άλλων πολιτών της ΕΕ καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών. Το 2021 είχαν καταγραφεί 2,3 εκατομμύρια διελεύσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση αυτή αντικατοπτρίζει την ευπρόσδεκτη επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

Παράλληλα, η Κομισιόν εξέδωσε την ετήσια έκθεση για την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα για το 2022. Όπως αναφέρεται, η χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια που δεσμεύτηκε για το 2022 στο πλαίσιο του προγράμματος ανήλθε σε 33,4 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ άλλων, μέσω του προγράμματος χορηγήθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών για Τουρκοκύπριους φοιτητές, το οποίο αφορά ακόμα 300 φοιτητές. Από το 2007, πάνω από 2000 φοιτητές έχουν λάβει υποτροφία μέσω του προγράμματος, σημειώνεται.

Επίσης, η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά έλαβε 2,6 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση μνημείων σε όλη την Κύπρο, έχοντας ήδη αποκαταστήσει ή συνεισφέρει στην προστασία πάνω από 120 μνημείων μέχρι σήμερα.

Ακόμα, αναφέρεται, η Κομισιόν συνεχίζει να στηρίζει την τ/κ κοινότητα στη διαδικασία συμμόρφωσης με τα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων, ώστε οι Τ/κ παραγωγοί να μπορούν να εμπορεύονται χαλλούμι μέσω της Πράσινης Γραμμής και να το διαθέτουν στην αγορά της ΕΕ.