Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης υπόθεση Θανάση

Σε καταχώρηση ιδιωτικών ποινικών διώξεων εναντίον τεσσάρων ατόμων προχωρεί η οικογένεια του Θανάση, μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην προχωρήσει σε ποινικές διώξεις για την υπόθεση.

Η γνωστοποίηση των προθέσεων της Νομικής Υπηρεσίας, προκάλεσε την έκρηξη της οικογένειας του αδικοχαμένου εθνοφρουρού, με τη μητέρα του να καταγγέλλει μέσω απανωτών αναρτήσεων συγκάλυψη των ενόχων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δικηγόρος της οικογένειας, μέσω παρουσίας του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα (28/06) επικοινωνία με την κυρία Αντριάνα Νικολάου, στην οποία εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του. Ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την χαροκαμένη μητέρα.

Εκεί της υποσχέθηκε πως θα παραχωρήσει κατά χάριν οικονομική βοήθεια, για κάλυψη μέρους των νομικών εξόδων, ενόψει των ιδιωτικών ποινικών διώξεων που θα καταχωρήσει η οικογένεια.

Ιδιωτικές διώξεις εναντίον τεσσάρων προσώπων

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο δικηγόρος της οικογένειας, Κρίς Τρανταφυλλίδης είπε ότι οι ποινικές διώξεις θα στραφούν εναντίον τεσσάρων ατόμων και όχι εναντίον των δολοφόνων του Θανάση Νικολάου, αλλά εναντίον ιατροδικαστών και αστυνομικών, οι οποίοι «διερεύνησαν αμελώς τις συνθήκες θανάτου του, με αποτέλεσμα μετά την πάροδο δεκαοκτώ χρόνων από τη δολοφονία, να είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι δράστες».

Όπως είπε εάν τότε έκαναν την δουλειά τους όπως έπρεπε σήμερα θα ξέραμε ποιοι και για ποιο λόγο δολοφόνησαν τον Θανάση Νικολάου.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην προχωρήσει σε ποινικές διώξεις ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας πήρε μια επιστημονική και νομική απόφαση, η οποία είναι σεβαστή, εγώ έχω την άποψη μου που είναι διαφορετική, πιστεύω ότι υπάρχει υπόθεση για να μπορεί να πάει δικαστήριο ποινικά εναντίον εκείνων που έκαναν τις αρχικές έρευνες και κατέληξαν σε λανθασμένα συμπεράσματα όσον αφορά τον λόγο θανάτου του Θανάση Νικολάου.»

Έτσι όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα η οικογένεια του Θανάση προχωρεί σε ιδιωτικές ποινικές διώξεις σε εκείνους που έκαναν τις αρχικές έρευνες της υπόθεσης «αμελώς».

«Θα κατονομαστούν στο κατηγορητήριο, είναι κάποιοι ανώτεροι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στην Αστυνομία τότε και ένας ή δυο ιατροδικαστές που διερεύνησαν τότε τις συνθήκες θανάτου του Θανάση», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης σε ένα χρόνο περίπου αναμένονται αποτελέσματα σχετικά με τις ποινικές διώξεις εναντίον αυτών των τεσσάρων ατόμων.

ΚΕ: Ανεξάρτητος θεσμός η ΝΥ, δεν μπορεί η Κυβέρνηση να παρέμβει

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του κράτους στην υπόθεση του Θανάση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μιλάτε για τη στάση της Νομικής Υπηρεσίας. Είναι ζήτημα της Νομικής Υπηρεσίας ως ανεξάρτητου θεσμού. Μιλάτε για μια τραγωδία που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε την τραγωδία ούτε το ότι έχει περάσει η οικογένεια και η τραγική αυτή μάνα τα τελευταία 18 χρόνια».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια στιγμή, όπως είναι καλά γνωστό, ο Γενικός Εισαγγελέας, η Νομική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητος θεσμός και ως τέτοιος δεν μπορεί η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας, είτε να παρέμβει είτε να επέμβει στις δικές του γνωματεύσεις».

Γενικός Εισαγγελέας «Η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί»


Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης είπε ότι «η παρούσα ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας έκανε ό,τι μπορεί, υπό τις δύσκολες συνθήκες παρέλευσης 18 χρόνων από τότε που έγινε το γεγονός, για να μπορέσει να διαλευκάνει τις συνθήκες και αν ήταν δυνατόν τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού». 


Η Νομική Υπηρεσία, συνέχισε, διόρισε τους ποινικούς ανακριτές που ήθελε η οικογένεια, τους έδωσε τις παρατάσεις που ήθελαν κι όταν οι ανακριτές ανέφεραν ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν κι εναπόκειται στην αστυνομία να κάνει περαιτέρω έρευνες, έδωσε ο ίδιος εντολή και δημιουργήθηκε μια συγκεκριμένη ομάδα με ανεξάρτητους με την υπόθεση αστυνομικούς που σε σαφές χρονικό περιθώριο έκανε όλες τις έρευνες που έπρεπε, για να μπορέσει να διαλευκάνει τα όποια αδιευκρίνιστα σημεία είχαν μείνει. Η τελική έκθεσή έγινε, πρόσθεσε και δυστυχώς δεν προέκυψε οποιαδήποτε μαρτυρία που να συνδέει τα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για την πρόκληση του θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού.