Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κουνούπι.=

Ολόκληρες στρατιές κουνουπιών φτάνουν αεροπορικώς στην Κύπρο, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των ίδιων των…κουνουπιών. Αυτή τη μέθοδο ανέλυσε στον ΑΝΤ1 ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, καθησυχάζοντας ωστόσο πως η Κύπρος δεν βρίσκεται τόσο εκτεθειμένη όσο άλλες χώρες της Ευρώπης από μετάδοση επικίνδυνων ιών.

Νωρίτερα σήμερα (27/06) το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος καταπολέμησης των Aedes aegypti στο Κίτι της επαρχίας Λάρνακας, μιας και από πέρσι το συγκεκριμένο είδος έκανε την εμφάνιση του στην Κύπρο, σκορπώντας ανησυχία ιδιαίτερα στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού.

Όπως εξήγησε ο κ. Ηροδότου, για την καταπολέμηση τους, επιστρατεύονται αρσενικά στείρα κουνούπια, τα οποία και φτάνουν κατά 100.000 την εβδομάδα αεροπορικώς στην Κύπρο.

Σημειώνονται ότι αριθμός κουνουπιών είχαν συλλεχθεί από πέρσι, και στάλθηκαν στην Αυστρία όπου με τη χρήση ειδικής ακτινοβολίας έτυχαν στείρωσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η ανησυχία για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, ο κ. Ηροδότου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς ειδικά τα κουνούπια Τίγρης και το Αιγυπτιακό μεταδίδουν ιούς που είναι διαδεδομένοι στην κοινότητα, κάτι που στην Κύπρο δεν υφίσταται.