Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν δήλωσε την Κυριακή ότι οι γυναίκες της χώρας σώζονται από τις «παραδοσιακές καταπιέσεις» με την υιοθέτηση της ισλαμικής διακυβέρνησης και την αποκατάσταση της ιδιότητάς τους ως «ελεύθερων και αξιοπρεπών ανθρώπων».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια δήλωση για την εορτή του Εΐντ-αλ-Άντα αυτή την εβδομάδα, ο Χιμπαντουλάχ Αχουντζάντα - ο οποίος σπάνια εμφανίζεται δημόσια και κυβερνά με διατάγματα από τη γενέτειρα των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ - είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα για να παρέχεται στις γυναίκες μια «άνετη και ευημερούσα ζωή σύμφωνα με την Ισλαμική Σαρία».

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» την περασμένη εβδομάδα ότι οι γυναίκες στερούνται των δικαιωμάτων τους υπό την κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και προειδοποίησαν για συστηματικό έμφυλο απαρτχάιντ.

Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, οι αρχές των Ταλιμπάν εμπόδισαν κορίτσια και γυναίκες να φοιτούν στο γυμνάσιο ή στο πανεπιστήμιο, τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά και τις διέταξαν να καλύπτονται όταν φεύγουν από το σπίτι.

Τους έχουν επίσης απαγορεύσει να εργάζονται για τον ΟΗΕ ή ΜΚΟ, ενώ οι περισσότερες γυναίκες κυβερνητικοί υπάλληλοι έχουν απολυθεί από τις δουλειές τους ή αμείβονται για να μείνουν στο σπίτι.

Ωστόσο, ο Αχουντζάντα είπε ότι «έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών που είναι το ήμισυ της κοινωνίας».

«Όλα τα θεσμικά όργανα έχουν υποχρεωθεί να βοηθήσουν τις γυναίκες στην εξασφάλιση του γάμου, της κληρονομιάς και άλλων δικαιωμάτων», ανέφερε η δήλωσή του.

Εγγυημένα δικαιώματα

Ο Αχουντζάντα είπε ότι ένα διάταγμα έξι σημείων που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 εγγυάται στις γυναίκες τα δικαιώματά τους.

Μεταξύ άλλων, το διάταγμα κήρυξε εκτός νόμου τους αναγκαστικούς γάμους και κατοχύρωσε το δικαίωμα στην κληρονομιά και το διαζύγιο.

«Οι αρνητικές πτυχές της τελευταίας 20ετούς κατοχής που σχετίζονται με τη γυναικεία χιτζάμπ και την παραπλάνηση θα τελειώσουν σύντομα», είπε ο Αχουντζάντα.

Μια έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα από τον Ρίτσαρντ Μπένετ, τον ειδικό εισηγητή για το Αφγανιστάν, ανέφερε ότι η κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα «ήταν από τις χειρότερες στον κόσμο».

«Οι σοβαρές, συστηματικές και θεσμοθετημένες διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι στο επίκεντρο της ιδεολογίας και της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, γεγονός που προκαλεί επίσης ανησυχίες ότι μπορεί να ευθύνονται για το έμφυλο απαρτχάιντ», είπε ο Μπένετ.

Η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάντα Αλ-Νασίφ, πρόσθεσε: «Τους τελευταίους 22 μήνες, κάθε πτυχή της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών έχει περιοριστεί». «Υπάρχουν διακρίσεις με κάθε τρόπο», υπέδειξε.

Παρά τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Αχουντζάντα εκδίδει τακτικά μακροσκελείς δηλώσεις Τύπου για την «κατάσταση του κράτους» ενόψει σημαντικών μουσουλμανικών φεστιβάλ και εορτών.

«Σε εθνικό επίπεδο, η ανεξαρτησία του Αφγανιστάν έχει αποκατασταθεί για άλλη μια φορά», είπε.

Επαίνεσε την οικονομική ανθεκτικότητα του Αφγανιστάν, τις προσπάθειες για την εξάλειψη της καλλιέργειας παπαρούνας και τη βελτίωση της εθνικής ασφάλειας.

«Είναι κοινή μας ευθύνη να προστατεύσουμε και να υπηρετήσουμε το ισλαμικό μας σύστημα», είπε.

«Το σημερινό σύστημα είναι το αποτέλεσμα των θυσιών χιλιάδων μουτζαχεντίν. Ας σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον, ας εξαλείψουμε τις συνωμοσίες, ας εκτιμήσουμε την ασφάλεια και την ευημερία και ας εργαστούμε μαζί για την περαιτέρω ενίσχυσή της», κατέληξε ο ανώτατος ηγέτης του Αφγανιστάν.