Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κώστας Κουμής Υφυπουργός Τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, δήλωσε ότι του χρόνου θα καταστεί εφικτή η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Κύπρου με το Καζακστάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου, ο Υφυπουργός πραγματοποίησε σημαντικές επαφές στην πόλη Almaty του Καζακστάν επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμής συναντήθηκε τόσο με υψηλόβαθμους κρατικούς αξιωματούχους όσο και με φορείς του ιδιωτικού τομέα του Καζακστάν που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς της οικονομίας της χώρας, όπως ο τουρισμός και οι επενδύσεις. Στα πλαίσια των συναντήσεων αλλά και στην ομιλία του σε επιχειρηματικό φόρουμ, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ποιοτικό και πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν της Κύπρου, καθώς επίσης και στο ελκυστικό επενδυτικό της προφίλ.

Ο κ. Κουμής συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με διευθυντικά στελέχη της αεροπορικής εταιρείας Air Astana.

Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων λέγοντας ότι "θεωρώ ότι, από το επόμενο έτος θα επιτύχουμε επιτέλους απευθείας αεροπορική σύνδεση της χώρας μας με το Καζακστάν".

Είπε ότι πρόκειται για μία πολύ υποσχόμενη αγορά τουριστικά, της οποίας ο εξερχόμενος τουρισμός αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Είναι μία χώρα, είπε, της τάξης των 19 εκατομμύριων, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας, με ότι αυτό συνεπάγεται, και είναι μία αγορά με την οποία επιθυμούμε όπως συνεργαστεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας.

«Θεωρώ δεδομένο ότι οι Καζακστανοί πολίτες θα έχουν την ευκαιρία του χρόνου τέτοια εποχή να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της χώρας μας, επισκεπτόμενοι τη χώρα μας με απευθείας αεροπορική πτήση», ανέφερε ο Υφυπουργός. 

Συζήτησαν ακόμη, είπε, και το ενδεχόμενο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, λέγοντας ότι «ουσιαστικά είναι κάτι που πλέον έχει τροχοδρομηθεί και που προσωπικά θεωρώ ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ στην προσπάθεια καθόδου της συγκεκριμένης αγοράς προς την Κύπρο και το αντίθετο, αλλά και στην ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου».

«Προσωπικά, διαβλέπω ότι υπάρχουν και περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και σε άλλους τομείς της οικονομίας, είναι κάτι που διαφάνηκε κατά τη διάρκεια του φόρουμ», κατέληξε ο Υφυπουργός. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχειρηματικού φόρουμ που διοργάνωσε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου-Καζακστάν.

Στο φόρουμ έγιναν παρουσιάσεις και αναλύσεις διάφορων τομέων της κυπριακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας σε περίπου 60 οργανισμούς και επιχειρήσεις του Καζακστάν.

Στις συναντήσεις και στο φόρουμ παρέστη, επίσης, ο Πρέσβης της Κύπρου στο Καζακστάν Κύπρος Γιωργαλλής, καθώς επίσης και ο Πρέσβης του Καζακστάν στην Κύπρο Satybaldy Burshakov.