Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Αναστάτωση έφερε στους αγρότες τις τελευταίες μέρες η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη φυτοπροστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως γνωστόν οι αγρότες είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με αυτή την πρόταση και ως ένδειξη διαμαρτυρίας προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα σε δυναμική πορεία διαμαρτυρίας με τα γεωργικά τους μηχανήματα στους δρόμους της Λευκωσίας.

Τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί του θέματος κλήθηκε να δώσει ο Υπεύθυνος Τύπου Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αθανάσιος Αθανασίου, φιλοξενούμενος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι».

Αρχικά επισήμανε ότι η «όλη η συζήτηση είναι σε λάθος βάση τις τελευταίες μέρες» αφού όπως είπε όλοι μιλάνε για κανονισμό ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένας κανονισμός παρά μόνο πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη φυτοπροστασία.

«Κανονισμός θα υπάρξει όταν το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο καταλήξουν στις δικές τους θέσεις», ξεκαθάρισε.

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων.

«Εμείς ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάναμε μια πρόταση η οποία είναι σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις δεν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, δεν κάνουμε εμείς τη διαπραγμάτευση των κρατών μελών. Όλοι νομίζουν ότι υπάρχει κάτι δεδομένο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», εξήγησε. 

Απαντώντας  στις θέσεις των αγροτών που υποστηρίζουν ότι εάν αυτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υλοποιηθεί θα είναι καταστροφική ο κ. Αθανασίου διερωτήθηκε: «για ποια καταστροφή μιλάμε από τη στιγμή που η πρόταση προβλέπει χρηματοδότηση του όποιου κόστους;».

Όπως είπε η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα φυτοφάρμακα ήρθε μετά από ευρεία διαβούλευση σε όλα τα κράτη μέλη με όλες τις κοινωνικές ομάδες και υπάρχουν τα δεδομένα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης όπου «οι πολίτες είπαν ξεκάθαρα ότι θέλουν λιγότερα φυτοφάρμακα στο πιάτο τους».

«Η δική μας δουλειά είναι οι ανησυχίες των πολιτών να γίνουν σεβαστές αλλά και οι ανησυχίες των αγροτών, τις σεβόμαστε για αυτό και λέμε ότι η πρόταση μας είναι σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο κ. Αθανασίου.

Καταλήγοντας είπε ότι τώρα η «μπάλα» για το τι μέλλει γενέσθαι είναι στους συνομοθέτες  αφού, αυτοί οι δύο θα πρέπει να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία.