Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φπα πρώτη κατοικία

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Το δικαίωμα του δανειολήπτη να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη, συζητήθηκε και σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης και τεσσάρων προτάσεων νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή, η διευθύντρια του υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη, ανέφερε ότι η σύσταση ειδικής δικαιοδοσίας εντός των επαρχιακών δικαστηρίων, για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών, στόχο έχει την κάλυψη δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολη των δόσεων του δανείου τους, με αποτέλεσμα να προκύπτει κίνδυνος εκποίησης.

Διευκρινίζοντας πως όσες υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει και όσες βρίσκονται στη διαδικασία της ακρόασης στα δικαστήρια, δεν θα περιλαμβάνονται στις πρόνοιες του σχεδίου.

Αυγή Χρυσοστόμου Λαπαθιώτη - Διευθύντρια ΥΠΟΙΚ

«Με απώτερο στόχο την αποφυγή εκποιήσεων και την προστασία κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350 χιλ.. Η περίμετρος του σχεδίου, δηλαδή ο αριθμός των δανειοληπτών οι οποίοι ενδεχομένως να καλυφθούν από το νομοσχέδιο, ανέρχονται σε περίπου 20 χιλιάδες».

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ανέφερε ότι το ύψος των εξυπηρετούμενων δανείων, εντός και εκτός του τραπεζικού συστήματος, ανέρχεται στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αίσθηση την ίδια στιγμή προκάλεσε η αναφορά του Χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, πως βρίσκονται σε εξέλιξη «σωρεία εκποιήσεων» που περιλαμβάνουν, σε πολλές περιπτώσεις, κύρια κατοικία χαμηλής αξίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Συνδέσμου Εταιρειών διαχείρισης και εξαγοράς δανείων.

Παύλος Ιωάννου - Χρηματοοικονομικός Επίτροπος 

«Αναγκάστηκα να κάνω παρέμβαση για δάνειο μόλις 55 χιλιάδων ευρώ. Το υφιστάμενο το υφιστάμενο πλαίσιο των εκποιήσεων δίνει υπερβολική ισχύ στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Επιτρέπει μια αδηφάγο συμπεριφορά».

Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα επιμένουν στις τέσσερις προτάσεις Νόμου που κατέθεσαν και παρά την ομόφωνα θετική στάση τους, έναντι του κυβερνητικού νομοσχεδίου, οι επιθέσεις εναντίον αλλήλων, μετά την συνεδρία ήταν το κύριο χαρακτηριστικό στις δηλώσεις που έγιναν.

Σάββια Ορφανίδου - Βουλευτής ΔΗΣΥ 

«Αυτό που καταγράφηκε και σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών για τις εκποιήσεις είναι η σαφής διαφωνία της κυβέρνησης με τα κόμματα της συμπολίτευσης και το ΑΚΕΛ.  Επιτέλους θα πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Η σταθερότητα της οικονομίας δεν μπορεί να διακυβεύεται από τέτοιες ασυνεννοησίες».

Παρά την κάθετη διαφωνία, υπουργείου Οικονομικών, Κεντρικής Τράπεζας και συνδέσμου τραπεζών, στην πρόταση του ΑΚΕΛ και κομμάτων της συμπολίτευσης για πρόσβαση του δανειολήπτη στη δικαιοσύνη, σε περίπτωση που δάνειο περιλαμβάνει παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, τα κόμματα επιμένουν.

Αντρέας Καυκαλιάς - Βουλευτής ΑΚΕΛ 

«Η κοινωνία, οι δανειολήπτες, η Βουλή ανέμεναν από την Κυβέρνηση να καταθέσει προτάσεις που να επιλύουν το πρόβλημα κάτι που δεν έγινε και αντίθετα, συνεχίζει η Κυβέρνηση όπως είπε να ροκανίζει τον χρόνο». 

Χρύσης Παντελίδης - Βουλευτής ΔΗΚΟ 

«Είμαστε σε αναμονή και της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να ενεργούμε σε αυτό τον τομέα χωρίς να υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και στην νομοθετική εξουσία».

Μαρίνος Σιζόπουλος - Πρόεδρος ΕΔΕΚ 

«Επιτέλους κάποια κόμματα πρέπει να σταματήσουν την δημαγωγία, πρέπει επιτέλους να εγκύψουμε στα θέματα που αφορούν την πραγματική προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών».

Ολα τα κόμματα δηλώνουν αποφασισμένα να οδηγήσουν στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής τον Ιούλιο, όλες τις προτάσεις νόμου.