Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιτροπή Οικονομικών

Η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών συνεχίζει αύριο, Δευτέρα, τη συζήτηση των προτάσεων νόμου που αφορούν τροποποιήσεις στο πλαίσιο των εκποιήσεων.

Μέχρι στιγμής η μόνη πρόταση που φαίνεται να συγκεντρώνει την έγκριση της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) είναι αυτή του ΔΗΣΥ για παραχώρηση πληροφόρησης στους δανειολήπτες όσον αφορά το οφειλόμενο ποσό, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελή ανέφερε στην προηγούμενη συνεδρία ότι η πρόταση θα μπορούσε να επεκταθεί για να καλύψει και τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων. Ερωτηματικά υπάρχουν για την πρόταση του ΑΚΕΛ όσον αφορά την ανταλλαγή ακινήτου έναντι χρέους στην αγοραία τιμή αντί της αξίας καταναγκαστικής πώλησης, αφού τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν ότι η πρόταση θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής νοουμένου ότι δεν παραβιάζεται το δικαίωμα του συμβάλλεσθαι, που αποτελεί συνταγματική διάταξη.

Αντίθετα μεγάλη ανησυχία εξέφρασαν ΥΠΟΙΚ, ΚΤΚ, Σύνδεσμος Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων για τυχόν έγκριση της πρότασης νόμου που υπογράφουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ, της ΕΔΕΚ, του ΕΛΑΜ, των Οικολόγων και ανεξάρτητων βουλευτών αναφορικά με την παραχώρηση του δικαιώματος σε δανειολήπτες για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής της διαδικασίας εκποίησης για λόγους όπως την διαπίστωση του οφειλόμενου ποσού, κάνοντας λόγο για σειρά αρνητικών επιπτώσεων. Αρνητική τοποθέτηση είχε και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή δεν απαλλάσσει τον δανειολήπτη από τις υποχρεώσεις του, αλλά εισηγήθηκε όπως η πρόταση καλύψει μόνο τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ο κ. Ιωάννου επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι σχεδόν το ήμισυ των περιπτώσεων διακοπής ή αναστολής διαδικασίας εκποίησης που επιλαμβάνεται το Γραφείο του αφορούν σε εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Μια νέα παράμετρος στη συζήτηση προέρχεται από την αναμενόμενη κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για εκδίκαση υποθέσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων με εξασφάλιση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000. Στην προηγούμενη συνεδρία ο Γιώργος Παντελή είχε δηλώσει ότι το νομοσχέδιο θα εγκρίνετο από το Υπουργικό την προηγούμενη Πέμπτη, ωστόσο το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε για συζήτηση στου Υπουργικό λόγω της απουσίας του Υπουργού Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Πάντως, η πρόεδρος της επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είχε δηλώσει την προηγούμενη βδομάδα πως στη συζήτηση πρέπει να εισαχθεί και το νομοσχέδιο για θέσπιση δικαστηρίου ειδικής δικαιοδοσίας. Αυτό το νομοσχέδιο, είπε, «ενδεχομένως να ακυρώνει την αναγκαιότητα κάποιων από αυτές τις προτάσεις, καθώς πιστεύουμε ότι πολλές από αυτές τις ανησυχίες αντικατοπτρίζονται σε αυτό το νομοσχέδιο».

Στη συνεδρία θα συζητηθεί επίσης και η πρόταση νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για την τιμή εκποίησης ενός ακινήτου στην αξία του ακινήτου κατά την αρχική σύναψη του δανείου, πρόταση με την οποία διαφώνησε η ΚΤΚ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ενδεχομένως θα δημιουργηθεί αντικίνητρο για τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.

Επίσης αύριο αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις και για το αίτημα της Κυβέρνησης για την αποπαγοποίηση 1.851 θέσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ