Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατωτατος μισθος ευρω χρηματα

Αυξάνεται το ύψους του μέγιστου προστίμου που μπορεί να επιβληθεί σε εργοδότη σε περίπτωση μη καταβολής μισθού σε εργοδοτούμενο, σύμφωνα με νόμο που ψήφισε η Βουλή.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τροποποίηση το νόμου περί Κατωτάτου Ορίου Μισθών Νόμου, ώστε να επέλθει αύξηση των προβλεπόμενων ποινών και μετατροπή τους από λίρες σε ευρώ. Υπέρ ψήφισαν 36 βουλευτές, ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε, το ύψος του μέγιστου προστίμου που δύναται να επιβληθεί σε εργοδότη σε περίπτωση μη καταβολής μισθού σε εργοδοτούμενο αυξάνεται από 100 λίρες σε 5 χιλιάδες ευρώ και σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του μετά την καταδίκη του, από 25 λίρες σε 50 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης.

Επίσης στον νόμο μετατρέπεται από λίρες σε ευρώ το ύψος του μέγιστου προστίμου που δύναται να επιβληθεί σε περίπτωση μη τήρησης από τον εργοδότη μητρώου μισθών αναφορικά με τους εργοδοτουμένους του για τους οποίους εφαρμόζεται το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό.

Προβλέπεται επίσης αύξηση του ύψους του μέγιστου προστίμου που δύναται να επιβληθεί σε εργοδότη που λαμβάνει άμεσα ή έμμεσα αμοιβή για μαθητεία από εργαζόμενο υπό το καθεστώς μαθητείας ή εκπαίδευσης για τον οποίο εφαρμόζεται το διάταγμα για τον κατώτατο μισθό από 100 λίρες σε 5 χιλιάδες ευρώ.

Αυξάνεται επίσης το μέγιστο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε πρόσωπο που παρεμποδίζει επιθεωρητή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ή παραλείπει ή αρνείται να υποβάλει σε αυτόν οποιαδήποτε μισθοδοτική κατάσταση ή οποιοδήποτε μητρώο μισθών δυνάμει των διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας από είκοσι πέντε λίρες σε πέντε χιλιάδες ευρώ.

Ακόμα το μέγιστο πρόστιμο που δύναται να επιβληθεί σε πρόσωπο που υποβάλλει ψευδή στοιχεία σε επιθεωρητή αυξάνεται από 150 λίρες σε 5 χιλιάδες ευρώ.