Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επίτροπη Θεσμών κόκκινος Φακέλλων

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις Χάρη Σαββίδη για το κυπριακό ποδόσφαιρο. Στημένα παιχνίδια, κόκκινους φακέλους, διαρροές ονομάτων σε σχετικές έρευνες διαφθοράς,  βομβιστικές επιθέσεις και απειλές σε μάρτυρες, συνθέτουν το παζλ του κυπριακού ποδοσφαίρου σύμφωνα με τις νέες καταγγελίες του πρώην μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, η συνεδρία της οποίας διεξήχθη σε ορισμένες περιπτώσεις σε τεταμένο κλίμα, ο Χάρης Σαββίδης αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της υπόθεσης καταγγελιών Παπασταύρου. Έγιναν, ανέφερε ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του  Αθλητισμού, και για αυτό δόθηκε προτεραιότητα στις έρευνες. Χρειάστηκαν είπε 2 με 4 συναντήσεις για να τον εμπιστευτεί και να  πειστεί ο κ. Παπασταύρου να καταθέσει, για να τονίσει πως η κατάθεση μοιράστηκε σε 8 μέρη, ενώ ο ίδιος συνέταξε πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε στην Νομική Υπηρεσία.

Χάρης Σαββίδης – Πρώην Μέλος Επιτροπής Δεοντολογίας 

«Τρεις μέρες μετά που δόθηκε το πόρισμα στην ΝΥ, διέρρευσαν τα ονόματα στον Τύπο, η περιβόητη διαρροή ονομάτων (Οκτώβρης 2020). Αρχίζει μια δημόσια αντιπαράθεση και εγώ να δέχομαι λεκτικές επιθέσεις, γιατί να πω ότι ήταν σοβαρές οι καταγγελίες Παπασταύρου. Προφανώς και ήταν σοβαρές. Με έλεγαν Ομονοιάτη, αριστερό και ΑΚΕΛικό».

Και εδώ αρχίζουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις, για το πως οι μάρτυρες άλλαζαν γνώμη στις υποθέσεις που διερευνούσε.

Χάρης Σαββίδης – Πρώην Μέλος Επιτροπής Δεοντολογίας 

«Από αυτά που θα ακούσετε σήμερα, θα δείτε ότι δεν είμαστε καν Κολομβία. Εξηγείστε μου, πως είναι δυνατό να καλώ μάρτυρες στο τηλέφωνο, να συμφωνούμε να προσέλθουν για κατάθεση και την παραμονή της κατάθεσης, οι δύο να δέχονται βομβιστική επίθεση και ο τρίτος να απειλείται. Δεν ήρθαν φυσικά να καταθέσουν. Εξηγείστε μου επίσης, πως μάρτυρες που ήταν έτοιμοι να καταθέσουν, τελευταία στιγμή φεύγουν».

Ο κύριος Σαββίδης στάθηκε στις καταγγελίες του για τους κόκκινους φακέλους και την στάση της ΚΟΠ και επέμεινε, πως η ΟΥΕΦΑ στέλλει κίτρινους και κόκκινους φακέλους ακόμα και για φιλικά παιγνίδια, κάτι που διέψευσε εκπρόσωπος της ΚΟΠ.

Δεν υπάρχει κρυμμένος φάκελος στην ΚΟΠ 

Τις καταγγελίες Σαββίδη εναντίον της ΚΟΠ και πως η Ομοσπονδία έχει κύκλωμα με την Ουέφα, διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της Γιώργος Κούμας.

Γιώργος Κούμας – Πρόεδρος ΚΟΠ 

«Για εμάς είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί. Αυτοί οι υποτιθέμενοι φάκελοι που υποτίθεται αποκρύψαμε, ο κ. Σαββίδης γιατί δεν τους παρέδωσε; Όταν έρχονται φάκελοι, παραδίδονται στην Αστυνομία και δηλώνω ευθαρσώς, ότι δεν υπάρχει κανένας κρυμμένος φάκελος από την ΚΟΠ».

Σημειώνεται πως αποφεύχθηκε οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα ποδοσφαιρικά παιγνίδια ή σε ονόματα εμπλεκομένων ή και υποθέσεων, για την προστασία της  εν εξελίξει έρευνας, αφού σήμερα η ΚΟΠ τελεί υπό διερεύνηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν άγγελοι…

Από την πολύωρη συζήτηση, δεν έλειψαν και οι αναφορές σε αγγέλους κάθαρσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ανδρέας Θεμιστοκλέους – Βουλευτής 

«Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι ο χώρος είναι γεμάτος αγγέλους. Και το 2006 υπήρχε στην επικαιρότητα παρόμοιο θέμα. Και «έκλεισε» χωρίς κανένα πρόβλημα, για κάποιους χρυσοφόρα. Και τώρα δεν θα γίνει τίποτα».

Άντρος Καπαρδης – Πρόεδρος Επ. Προστασίας Δεοντολογίας Αθλητισμού 

«Διαφωνώ. Γίνεται καλή δουλειά, δεν πρέπει να στέλνουμε απαισιόδοξα μηνύματα. Στείλαμε αρκετές υποθέσεις στον Εισαγγελέα και πήραν τον δρόμο προς τη δικαιοσύνη».

Ευθύμης Ευθυμίου – Αντιπρόεδρος Επ. Προστασίας Δεοντολογίας Αθλητισμού

Μπορεί ο κ. Θεμιστοκλέους να έχει δίκιο. Ο Νόμος που μας δώσατε είναι ημιτελής και πρόχειρος. Εάν ενδιαφέρεστε να πατάξετε, τη διαφθορά, τότε πρέπει να διαφοροποιήσετε τον νόμο.

Αποφασισμένοι ωστόσο να συνεχίσουν την διερεύνηση του ζητήματος, δηλώνουν ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών.   

Δημήτρης Δημητρίου – Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών 

«Θα πρέπει να επικρατήσει η διαφάνεια. Παρά τις λεπτές ισορροπίες δεν μπορούμε ούτε τα μάτια να κλείσουμε, ούτε τα χέρια να σηκώσουμε».

Αντρέας Πασιουρτίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ 

«Θεσμική ομερτά, καθεστώς ατιμωρησίας και κλίμα τρομοκρατίας, το οποίο περιβάλλει οποιαδήποτε προσπάθεια κάθαρσης στον χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα».

Αίσθηση εξάλλου, προκάλεσε στην συνεδρία, αναφορά εκπροσώπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι χωρίς να λάβει γνωμάτευση από την νομική υπηρεσία, το Υπουργείο έκρινε, αποφάσισε και απέρριψε τροποποιήσεις του Νόμου που έστειλε η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, με την δικαιολογία ότι θα δυσκόλευαν το έργο της.