Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ανακοινώθηκε από το ψευδοκράτος και όχι από την τουρκική Προεδρία, η νέα κάθοδος Ερντογάν. Ως είθισται, τα κατεχόμενα αποτελούν το πρώτο ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του, κίνηση που στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για τις προθέσεις και τις προσεγγίσεις της Άγκυρας σε σχέση με το κυπριακό αλλά και τον έλεγχο στις εσωτερικές υποθέσεις των Τ/κ.

Αναλυτές ωστόσο υποδεικνύουν οτι αυτή την φορά η περιρρέουσα είναι διαφορετική.

Οι χαμηλοί τόνοι στα ελληνοτουρκικά και η θετική ατζέντα που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη στα του κυπριακού, παράλληλα με κινήσεις που γίνονται στο ευρωτουρκικό πεδίο, αφήνουν ανοιχτό, έστω και μικρό, παράθυρο ευκαιρίας για ένα νέο κεφάλαιο που ενδέχεται να επιτρέψει εξελίξεις και στο εθνικό μας ζήτημα.

Στα κατεχόμενα αύριο ο Ερντογάν

 

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει αύριο το μεσημέρι, σύμφωνα με τον τ/κ τύπο. Μετά το τετ α τετ του με τον Ερσίν Τατάρ στο ψευδοπροεδρικό, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με αντικείμενο το κυπριακό και την ανατολική Μεσόγειο και στην συνέχεια θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη τύπου. 

Η κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους σε σχέση με την νέα παράνομη κάθοδο Ερντογάν στα κατεχόμενα και αναμένει την ολοκλήρωσή της, για να αξιολογήσει τα δεδομένα και να βγάλει συμπεράσματα για το κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος ώστε να ευδοκιμήσει οποιαδήποτε νέα προσπάθεια στο κυπριακό. Προοπτική που επιχειρεί να θάψει, με κάθε ευκαιρία ωστόσο, ο κατοχικός ηγέτης.

Ο Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στο ψευδοκράτος, στέλνει το μήνυμα ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει το παράνομο μόρφωμα να αφανιστεί. «Είναι μεγάλης σημασίας η ενέργεια του Τούρκου Προέδρου να είναι η «τδβκ» το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Η επίσκεψή του δείχνει την αξία που η Τουρκία προσδίδει στην «τδβκ», παρά το εμπάργκο, την απομόνωση και τα εμπόδια που επιβάλλει ο υπόλοιπος κόσμος και στέλνει το μήνυμα ότι θα υπερασπιστεί αυτό το «κράτος» μέχρι τέλους» είπε.

Τα της παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα και σχολίασε και ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος υπέδειξε παράλληλα οτι οι ενίοτε διαφοροποιήσεις στην πολιτική της Τουρκίας, δεν ακυρώνουν τον μεγάλο της στόχο.

«Ο σκοπός που έχει είναι η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου. Εκείνο που προέχει είναι εμείς να προετοιμαστούμε κατάλληλα και για τον αγώνα μας για την απελευθέρωση του τόπου. Μπορεί να είναι μακροχρόνιος, μπορεί να χρειαστεί κατάλληλη προετοιμασία αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε τον τόπο μας σε κάποιους ξένους», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Η προσπάθεια συνεχίζεται ...

Την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε αρχικά στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου στο κυπριακό και εν συνεχεία στην επίλυση του προβλήματος, θα παρουσιάσει ο ΠτΔ ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο. Την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσφωνήσει την Ολομέλεια, ενώ το κυπριακό θα βρίσκεται στην ατζέντα της συνάντησή του με την Πρόεδρο του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα και με επικεφαλής πολιτικών ομάδων του ευρωκοινοβουλίου.