Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΚΟΣ

 

Εξελίξεις φαίνεται να επιδιώκουν εντός της άλλης εβδομάδας ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο ζήτημα των εντάσεων στο Βόρειο Κόσοβο, μετά την τετραμερή συνάντηση που είχαν με τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Στην εν λόγω συνάντηση, εκφράστηκε το αίτημα από τους δύο ευρωπαίους ηγέτες για διεξαγωγή νέων εκλογών στους τέσσερεις δήμους του Βορείου Κοσόβου προς την Πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι και τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Από την πλευρά της η κ. Οσμάνι ανέφερε ότι είναι έτοιμη να εξετάσει το αίτημα των κ. Μακρόν και Σολτς. Παρ’ όλα αυτά, ο  πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι, επιμένει στην απόφαση του να εγκαταστήσει τους Αλβανούς δημάρχους στις πόλεις με σερβική πλειοψηφία. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα δημόσια κτήρια είναι για να τα χρησιμοποιούμε, χρειαζόμαστε την κανονικότητα.

Υπενθυμίζεται πως οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου, με αποτέλεσμα να εκλεγούν δήμαρχοι από την αλβανική κοινότητα με τη συμμετοχή να ανέρχεται μόλις στο 3.5%. Εν συνεχεία και στην προσπάθεια των εκλελεγμένων Αλβανών δημάρχων να αναλάβουν τα καθήκοντα τους υπήρξαν εντάσεις μεταξύ Σέρβων και της ειρηνευτικής δύναμης KFOR που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.