Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φδητ

Κραυγή απόγνωσης ιατρών και ασθενών για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου από παιδίατρους, ιδιαίτερα μετά τις 3 το απόγευμα. Γίνονται μάλιστα συζητήσεις τα περιστατικά που θα προκύπτουν το απόγευμα να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Την ώρα που αγωνία εκφράζουν και οι νεφροπαθείς που εξυπηρετούνται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Ένας μόλις νεφρολόγος για 50 ασθενείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στελεχωνόταν από 4 παιδίατρους, ωστόσο μετά την μεταφορά του ενός γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, παρέμειναν 3 παιδίατροι.

Οι 3 παιδίατροι που έχουν απομείνει καλούνται να καλύπτουν επί καθημερινής βάσεως:

- Τα εξωτερικά ιατρεία

- Το ΤΑΕΠ

- Τους εσωτερικούς ασθενείς

- Το μαιευτήριο

Σήμερα, ένας από τους 3 παιδίατρους απουσιάζει, παραμένουν 2 γιατροί στα καθήκοντα τους και ως εκ τούτου οι εσωτερικοί ασθενείς και η ιατρική κάλυψη μετά τις 3 το απόγευμα θα είναι χωρίς ιατρική κάλυψη. Λόγω των προβλημάτων υποστελέχωσης, γίνονται ζητήσεις και ενέργειες έτσι ώστε τα περιστατικά να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Απαντώντας για το θέμα της υποστελέχωσης, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι ότι «Οι εφημερίες των 3 παιδίατρων θα μπορούσαν να γίνουν από 8 σε 10 έτσι ώστε να ανταποκρίνονται ευκολότερα στα περιστατικά. Αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.»

 

Ένας νεφρολόγος για 50 ασθενείς

Την ίδια ώρα, κραυγή απόγνωσης εκφράζουν και οι νεφροπαθείς που εξυπηρετούνται στο ΓΝ Αμμοχώστου, καθώς υπάρχει μόλις ένας γιατρός για ένα αριθμό 50 ασθενών.

Με δηλώσεις στο «Μέρα Μεσημέρι» η πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, Έμιλυ Γρουτίδου, κατήγγειλε ότι αυτό το φαινόμενο χρονίζει. Αίτημα των νεφροπαθών είναι να υπάρχει ακόμη ένας γιατρός τα απογεύματα, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει την κατάληξη σε περίπτωση έκτακτους περιστατικού τις απογευματινές ώρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ απάντησε ότι καταβάλλεται εδώ και καιρό προσπάθεια να εξευρεθεί και δεύτερος γιατρός, κυρίως για να καλυφθούν τα on call και οι υπερωρίες. 

Παραδεχόμενος ωστόσο ότι παρουσιάζεται μια δυσκολία εξεύρεσης νεφρολόγων, λόγω του μικρού αριθμού της συγκεκριμένης ειδικότητας στην Κύπρο.