Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρ

Πυρά πυροβολικού ακούγονται σήμερα σε τμήματα του Χαρτούμ, τεθωρακισμένα οχήματα περιπολούν και αεροπλάνα υπερίπτανται, σύμφωνα με κατοίκους, θέτοντας σε κίνδυνο την τήρηση της διάρκειας μιας εβδομάδας κατάπαυσης του πυρός, η οποία έχει δημιουργήσει τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα ελπίδες για τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των εμπολέμων στο Σουδάν.

Μερικοί άλλοι κάτοικοι ανέφεραν πως επικρατούσε σχετική ηρεμία νωρίς σήμερα το πρωί, κατά την πρώτη πλήρη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός, την οποία επιβλέπουν η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ και η οποία έχει στόχο να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Η μοναδική ελπίδα μας είναι να πετύχει η εκεχειρία»

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, η οποία επιτεύχθηκε στη διάρκεια συνομιλιών στην Τζέντα, αύξησε τις ελπίδες για μια ανάπαυλα στον πόλεμο, που έχει αναγκάσει σχεδόν 1,1 εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους 250.000 έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες, απειλώντας με αποσταθεροποίηση μια ήδη ασταθή περιφέρεια.

«Η μοναδική ελπίδα μας είναι να πετύχει η εκεχειρία, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή μας, να αισθανθούμε ασφαλείς και να πάμε πίσω στις δουλειές μας», λέει ο Ατέφ Σαλάχ Ελ-Ντιν, ένας 42χρονος κάτοικος του Χαρτούμ. Μολονότι οι μάχες είχαν συνεχισθεί στη διάρκεια προηγούμενων καταπαύσεων του πυρός, αυτή είναι η πρώτη που συμφωνήθηκε επισήμως έπειτα από διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει για πρώτη φορά ένα μηχανισμό εποπτείας της, στον οποίο μετέχουν οι δύο εμπόλεμες παρατάξεις -οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και η παραστρατιωτική Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης-, καθώς και αντιπρόσωποι από τη Σαουδική Αραβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μεσολάβησαν για την επίτευξη της συμφωνίας μετά τις συνομιλίες στην Τζέντα.

Τι ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως ο μηχανισμός εποπτείας θα είναι «εξ αποστάσεως», χωρίς να κάνει άλλες διευκρινίσεις. «Αν η κατάπαυση του πυρός παραβιασθεί, θα το μάθουμε και θα κάνουμε αυτούς που την παραβίασαν να λογοδοτήσουν μέσω των κυρώσεών μας και άλλων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε σε βιντοσκοπημένο μήνυμα.

«Οι συνομιλίες της Τζέντα ήταν πολύ επικεντρωμένες στον τερματισμό της βίας και στην αρωγή του σουδανικού λαού. Μια μόνιμη διευθέτηση αυτής της σύγκρουσης θα απαιτήσει πολύ περισσότερα», πρόσθεσε.

Λίγο πριν από την ώρα που η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήρξης έδωσαν στη δημοσιότητα ηχητικό μήνυμα του αρχηγού τους, του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, γνωστού ως Χεμέντι, στο οποίο ευχαριστούσε τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, αλλά καλούσε τους άνδρες του να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. «Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι να βάλουμε τέλος σ’ αυτό το πραξικόπημα», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ