Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μιχάλης Χατζηγιάννης

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες αναφορικά με συμβούλους της Κυβέρνησης, με την τελευταία που βλέπει το «φως» να αφορά απορρόφηση κονδυλίων για ευνοιοκρατία κοντινών τους ατόμων. Το υφυπουργείο απάντησε σήμερα με ανακοίνωση η οποία δεν δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στα θέματα που εγείρονται.  Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι το «θέμα ακούγεται σοβαρό» και η Υπηρεσία έχει στα χέρια της αντίγραφα των στοιχείων.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα «Αλήθεια», και αφορά σύμβουλο του Υφυπουργού Πολιτισμού. Σύμφωνα με την καταγγελία, σύμβουλος του Μιχάλη Χατζηγιάννη έχει εξασφαλίσει  χορηγίες από κονδύλι του προγράμματος πολιτιστικής αποκέντρωσης, ενώ σε κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις συμμετέχουν και άτομα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο σύμβουλος από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, έχει εξασφαλίσει τέσσερις από τις επτά χορηγίες από το κονδύλι για την πολιτιστική αποκέντρωσης, για συνεργάτες και φίλους του, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στις εν λόγω εκδηλώσεις στενοί του συγγενείς.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συγκεκριμένος σύμβουλος έχει εξασφαλίσει κονδύλια και από άλλο Υφυπουργείο για δυο συναυλίες, με τη συμμετοχή και επιμέλεια του ιδίου, στενού του συνεργάτη αλλά και συγγενών του.

Απάντηση Υφ. Πολιτισμού σε δημοσίευμα για Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης

Ο περιορισμός στο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης αφορούσε αποκλειστικά στους αιτητές και όχι στους συντελεστές, που συμμετέχουν κάθε φορά στις εκάστοτε εκδηλώσεις, διευκρινίζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού. 

Σε ανακοίνωσή του σε απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αλήθεια» με τίτλο «Καταγγελία για διαφθορά στο Υφ. Πολιτισμού» το Υφυπουργείο αναφέρει ότι το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης δέχεται αιτήσεις από Κοινοτικά Συμβούλια και φορείς και σημειώνει ότι λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Πρόγραμμα, και του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που υποβάλλονται κάθε χρόνο, στην προκήρυξη του Προγράμματος για το 2023 τέθηκε περιορισμός, αποκλείοντας αιτητές που είχαν υποβάλει αίτηση και είχαν εγκριθεί για να λάβουν χορηγία κάτω από τα Προγράμματα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης των δύο προηγούμενων συνεχόμενων ετών.

"Ο περιορισμός αφορούσε αποκλειστικά στους αιτητές και όχι στους συντελεστές, που συμμετέχουν κάθε φορά στις εκάστοτε εκδηλώσεις" διευκρινίζει.

Αρκετές φορές, αναφέρει το Υφυπουργείο, συντελεστές συμμετέχουν σε περισσότερες από μια προτάσεις που επιλέγονται για επιχορήγηση, τόσο κάτω από το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης όσο και κάτω από άλλα χορηγικά προγράμματα και φεστιβάλ του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού.

Από το 2023, προστίθεται, συμμετέχει στην Επιτροπή και εξωτερικός αξιολογητής για την ενίσχυση της διαφάνειας στις αξιολογήσεις.

Ως προς τις αναφορές στο δημοσίευμα σε συγγενικά πρόσωπα του Συμβούλου του Υφυπουργού Πολιτισμού, σημειώνεται ότι τα υπό αναφορά πρόσωπα συμμετέχουν στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2023 ως συντελεστές και όχι ως αιτητές.

Τέλος, αναφέρεται ότι ως προς τις αναφορές στο δημοσίευμα σε συγκεκριμένο ποσό που δήθεν αντιπροσωπεύει τον μισθό του Συμβούλου, τονίζεται ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στα χέρια της Ελεγκτικής αντίγραφα των στοιχείων

Όπως δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ήδη από χθες η Ελεγκτική πήρε στα χέρια της αντίγραφα των στοιχείων της συγκεκριμένης υπόθεσης, και σήμερα αξιολογούνται για το κατά πόσο υπάρχει θέμα προς περαιτέρω διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον Μάριο Πετρίδη, οι καταγγελίες αφορούν τον τρόπο διαχείρισης κάποιου κονδυλιού με ενδεχόμενη εμπλοκή ατόμων που βρίσκονται κοντά στον Υφυπουργό, για τυχόν ευνοιοκρατία για δικά τους άτομα.

Σχολίασε πως είναι «θέμα που ακούγεται σοβαρό», και πως η Ελεγκτική θα επανέλθει επί του θέματος, είτε με δημόσια δήλωση, είτε με ειδική έκθεση.