Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Φίλιππος Χατζηζαχαρίας

Το όραμά του είναι να καταστεί η Κύπρος ένας ανταγωνιστικός περιφερειακός κόμβος, με μια κοινωνία έτοιμη για το μέλλον και μια ακόμη πιο δυνατή οικονομία χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες, είπε στο ΚΥΠΕ ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρία, σημειώνοντας ότι, αυτή την στιγμή, είναι σε εξέλιξη έργα πέραν των €300 εκατομμυρίων.  

Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες για εισήγησή του την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με θέματα διαφάνειας, ο κ. Χατζηζαχαρία, ανέφερε ότι εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας πλατφόρμας «πλήρης διαφάνειας».

Αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για πλήρη διαφάνεια, σημειώνοντας ότι «όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, στηρίζουμε αυτόν τον κανόνα». Είπε ότι η εισήγησή του, αφορά στη δημιουργία από το Υφυπουργείο του, μιας πλατφόρμας όπου θα αναρτάται οτιδήποτε αποφασίζεται, όχι μόνο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σημείωσε ότι υπάρχει και η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου όπου αναρτώνται τα θέματα, αλλά, πέραν από αυτό, συνέχισε, και το κάθε Υπουργείο και Υφυπουργείο, και μετά ίσως και τοπικές αρχές να ενωθούν σε αυτή την πλατφόρμα, και θα αναρτούν αποφάσεις τους για έργα ή δραστηριότητες που αφορούν την χρήση δημόσιων πόρων.

«Αυτά τα χρήματα το κράτος τα λαμβάνει από τους πολίτες», είπε, αναφέροντας ότι, ως κράτος, θα πρέπει να λογοδοτούν που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Είπε ότι ίσως να δίδεται και μια περίοδος μετά την κάθε ανάρτηση όπου οι πολίτες θα μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηζαχαρία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε «με μία και μόνο λέξη: "Προχώρα", και αυτό αποδεικνύει το πόσο και ο ίδιος αλλά και η Κυβέρνηση στο σύνολό της, θέλουμε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο τι κάνουμε και που πηγαίνουν τα χρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ότι έχει ο ίδιος μιλήσει με τους συνεργάτες του στο Υφυπουργείο για την ετοιμασία ενός ενδελεχούς πλάνου το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, «και αναλόγως να πράξουμε».

Χαρακτηρίζει ως «καυτό θέμα» την κυβερνοασφάλεια, κάνει λόγο για «κομβικό σημείο» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό το Gov.cy, ενώ κάνει λόγο και για μεταστέγαση κυβερνητικών διακομιστών εντός προσεχών μηνών.

Τι αναφέρει για το Πόθεν Έσχες, το Ψηφιακό πορτοφόλι και το πλάνο εκπαίδευσης για ψηφιακές δεξιότητες.

Η συνέντευξη του Υφυπουργού στο ΚΥΠΕ