Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βαρώσι.

Για συνέπειες οι οποίες θα προκύψουν για όσους ιδιοκτήτες περιουσιών στα Βαρώσια, δεν σπεύσουν να καταθέσουν αίτηση ενώπιον την επιτροπής ακίνητης περιουσίας, στα κατεχόμενα, και αυτή τον Δεκέμβριο τερματίσει τη λειτουργία της, κάνει λόγο ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης.

 Αχιλλέας Δημητριάδης- Νομικός

«Η επιτροπή έχει όρους εντολής και αυτοί οι όροι εντολής μέχρι τώρα ανανεώνονται κάθε δυο χρόνια. Και στις 21 Δεκέμβρη φέτος είναι ο καιρός που θα δούμε αν θα ανανεωθούν ή όχι οι όροι εντολής της εντολής. Και δυο πιθανότητες υπάρχουν. Ειδικά σε σχέση με το Βαρώσι γιατί κατά την άποψη κάποιος πρέπει να ζητά να πάει πίσω στην περιουσία του και αποζημιώσεις για τα ενοίκια που έχασε μόνο. Αν δεν κάνει προσφυγή και θέλει να πάει πίσω στο Βαρώσι δεν θα μπορεί να το κάνει εάν δεν ανανεωθούν οι όροι εντολής».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης υπογράμμισε ότι καθένας δικαιούνται να πράξει ό,τι θεωρεί σωστό και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις εάν η υποτελής διοίκηση των κατεχομένων θα ανανεώσει ή όχι τους όρους εντολής της επιτροπής. 

Ο νομικός και Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης, εκτίμησε ότι δεν τίθεται θέμα οι κατοχικές αρχές να τερματίσουν τη λειτουργία της επιτροπής, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε αναποτελεσματική, κάνονας λόγο για ψευδεπίγραφα διλήμματα

Χρίστος Κληρίδης- Νομικός/ Πρόεδρος Παγκ. Δικηγορικού Συλλόγου

«Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα αν θα ανανεωθεί ή όχι η επιτροπή και οι όροι εντολής του ψευδοκράτους. Έχει τεθεί πολλές φορές το συγκεκριμένο θέμα και στο παρελθόν. Και έμπαινε υπό τη μορφή διλήμματος εκβιαστικού θα έλεγα. Ότι θα πρέπει κάποιος να προσφύγει σε αυτή την επιτροπή αν θέλει να διεκδικήσει τα δικαιώματα του. Η απάντηση για εμένα είναι ότι δεν τίθεται τέτοιο δίλημμά».

Από πλευράς του ο Αχιλλέας Δημητριάδης προειδοποίησε για τον κίνδυνο η τουρκική πλευρά, σε περίπτωση που τερματιστεί η λειτουργία της επιτροπής, να προχωρήσει στην παραγραφή των περιουσιακών δικαιωμάτων όλων των ιδιοκτήτων που δεν προσέφυγαν ενώπιον της.

Αχιλλέας Δημητριάδης- Νομικός

«Εάν δεν ανανεωθούν οι όροι εντολής τότε το επιχείρημα θα είναι: «εγώ θέλω να πάω και με εμποδίζετε» και η πιθανή απάντηση των Τούρκων είναι: «Μα αυτή η επιτροπή είναι εκεί είτε από το 2004 ή από το 2010. Δηλαδή τουλάχιστον 13 χρόνια και εφόσον δεν πήγατε για 13 χρόνια το δικαίωμα σας παραγράφετε». Αυτό θα είναι το πιο απλό νομικό επιχείρημα που θα αντιτάξουν. Και αυτά κάποιος πρέπει να τα σκέφτεται για να αναλύει σωστά και να παίρνει αποφάσεις».

Εντελώς διαφορετική νομική ερμηνεία δίνει ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση ο Χρίστος Κληρίδης, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής περιουσιακών δικαιωμάτων αν κάποιος δεν προσφύγει ενώπιον της επιτροπής.

Χρίστος Κληρίδης- Νομικός/ Πρόεδρος Παγκ. Δικηγορικού Συλλόγου

«Τα περιουσιακά δικαιώματα παραμένουν αλώβητα και είναι πλήρως κατοχυρωμένα από νομικής πλευράς, τόσο από το πρώτο πρωτόκολλο άρθρο 1 της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και από το Κυπριακό Σύνταγμα. Ουδείς μπορεί να αφαιρέσει αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα. Αν η Τουρκία επιλέξει να μην ανανεώσει τους όρους εντολής αυτής της ψευδοεπιτροπής σημάνει ότι ενδεχομένως μπορούν οι οποιαδήποτε εκτοπισθέντες αυτοί των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται να προσφύγουν απευθείας πλέον στο ΕΔΑΔ με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει άλλο ένδικο εσωτερικό μέτρο της Τουρκίας».

Διεύρυνση ανοίγματος

Με διεύρυνση του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής απειλεί ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Ερσίν Τατάρ

Είναι γνωστή η κατάσταση του Βαρωσιού, ήταν σημαντικό το άνοιγμά του, άνοιξε. Ο Ραούφ Ντενκτάς έλεγε κάποτε ‘μακάρι να μπορούσαμε να ανοίξουμε το Βαρώσι’. Όμως, δεν κατέστη δυνατό να ανοίξει.

Ενώ ο γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Χασίπογλου, έκανε λόγο για την ανάγκη προσέλκυσης επιχειρηματιών για να επενδύσουν στα Βαρώσια.

Ογουζχαν Χασιπογλου

«Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παροχής κινήτρων. Μπορεί να έρθει στη ημερήσια διάταξη ένα Γραφείο Επενδύσεων Βαρωσιού. Όλα θα είναι στον έλεγχο της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, όμως πρέπει να υλοποιηθεί και ένας μηχανισμός κινήτρων».