Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν Λάρνακα

Ως κόμβος σωτηρίας για περισσότερους από 2,5000 αμάχους από το Σουδάν λειτούργησε η Κύπρος.

Με τις περισσότερες χώρες να έχουν ήδη επαναπατρίσει τους πολίτες τους που είχαν εγκλωβιστεί στην κόλαση της εμπόλεμης χώρας, η Υπουργική Ομάδα Χειρισμού Κρίσεων, συνεδρίασε το πρωί υπό την Προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου και αποφάσισε την ολοκλήρωση του ειδικού εθνικού σχεδίου εστία το οποίο είχε ενεργοποιηθεί στις 25 Απριλίου μετά από αιτήματα φίλων προς την Κύπρο χωρών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κόμπο, «συνολικά, 2,611 πολίτες από 29 διαφορετικά κράτη κατόρθωσαν, μέσω της Κύπρου, να διαφύγουν τον κίνδυνο που διέτρεχαν λόγω της σύρραξης. Σε τέτοιες συνθήκες, όπως αυτή τη στιγμή στο Σουδάν, η στενή συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης για τη διεθνή κοινότητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί περιφερειακό παράγοντα σταθερότητας και ασφαλές καταφύγιο».

Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Κύπρου να ενισχύσει με οιονδήποτε τρόπο τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Σουδάν.

Στηρίζοντας, παράλληλα, τις προσπάθειες για επιτυχή διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης το συντομότερο δυνατόν

Ανακοινώνοντας την ολοκλήρωση του σχεδίου Εστία ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης προς όσους εργάστηκαν για την επιτυχή εφαρμογή του.