Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κορωνοϊός

«Τέλος» στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τον κορωνοϊό έβαλε σήμερα (05/05) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθιστώντας την σημερινή ημέρα ορόσημο για την πανδημία, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της.

Παρά την αποκήρυξη της έκτακτης ανάγκης, ο ΠΟΥ τονίζει η πανδημία δεν έχει τελειώσει, σημειώνοντας πρόσφατες εξάρσεις κρουσμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. 

«Με μεγάλη ελπίδα αποκηρύσσω την COVID-19 ως μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία».

Όταν ο Οργανισμός κήρυξε για πρώτη φορά τον κορωνοϊό ως διεθνή κρίση στις 30 Ιανουαρίου 2020, δεν είχε ακόμη ονομαστεί COVID-19 και δεν υπήρχαν μεγάλα κρούσματα εκτός της Κίνας.

Περισσότερα από τρία χρόνια αργότερα, ο ιός έχει προκαλέσει περίπου 764 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως και περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου προχώρησε σε αναθεώρηση του Διατάγματος για τον κορωνοϊό, βάζοντας τέλος στην υποχρεωτική καραντίνα για τα κρούσματα.

Με πληροφορίες από Associated Press