Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξη

Την  εντυπωσιακή εικονική αεροδιακομιδή με ελικόπτερο βαρύτατα τραυματισμένου επιβάτη από πλοίο που έπλεε ενός της ζώνης ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέγραψε η κάμερα του ΑΝΤ1, που βρέθηκε το πρωί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Κέντρου που δημιουργήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή του αεροδρομίου στη Λάρνακα.

Το προσωπικό του κέντρου κλήθηκε και ανταποκρίθηκε στο σενάριο της άσκησης, ενεργοποιώντας το σύστημα έρευνας και διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάνοντας χρήση του εξειδικευμένου πρωτοποριακού εξοπλισμού και της τελευταίας τεχνολογίας συστημάτων προσομοίωσης.

Στόχος η ρεαλιστική εξοικείωση του προσωπικού σε περιβάλλον που πιθανόν να κληθεί να επιχειρήσει και άμεση ανταπόκριση σε διάφορα περιστατικά.

Λοΐζος Καφκιούλης- Σμηναγός- Αξιωματικός Κέντρου Εκπαίδευσης

«Συνδυάζουν την προσομοίωση ενός κέντρου επιχειρήσεων με τη δυνατότητα δημιουργίας σεναρίου εκτάκτων αναγκών και τέσσερα δωμάτια που λειτουργού είτε ως πτητικά είτε ως πλωτά μέσα για να εκπαιδεύεται το προσωπικό στις διαδικασίες έρευνας διάσωσης. Έτσι υπάρχουν τα συστήματα ραντάρ, η οπτική δυνατότητα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και οι επικοινωνίες που είναι το πιο σημαντικό κατά την εκτέλεση των επιχειρήσεων προσομοιάζοντας όσο το δυνατό πιο ρεαλιστικά το επιχειρησιακό περιβάλλον».

Το Κέντρο το οποίο εγκαινιάσθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, καθιστά την Κύπρο κόμβο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην παροχή υπηρεσιών και εκπαίδευσης στο τομέα της Έρευνας και Διάσωσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα στελέχη υπηρεσιών ξένων χωρών θα εκπαιδευθούν στο κέντρο.  

Ανδρέας Χαραλαμπίδης- Αντιπλοίαρχος- Διοικητής ΚΣΕΔ

«Δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει τόσο τις εσωτερικές μας ανάγκες σε θέματα εκπαίδευσης αλλά και τις ανάγκες της ΕΕ και όχι μόνο. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2016 με παρότρυνση του IACAO και η ΚΔ κατάφερε με βήματα σταθερά να υπερηφανεύεται για το εκπαιδευτικό κέντρο».

Την ίδια ώρα που διεξαγόταν η άσκηση, στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ήταν σε εξέλιξη η υλοποίηση του Σχεδίου Εστία για εκκένωση ξένων πολιτών από το Σουδάν,  ενώ γίνονταν και οι προετοιμασίες για τη μεγάλη ετήσια πολυεθνική άσκηση έρευνας και διάσωσης Αργοναύτης που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία τις επόμενες μέρες. Επίσης  πραγματοποιείτο και πτήση προς το πλωτό γεωτρύπανο που διενεργεί τη γεώτρηση στο κοίτασμα Αφροδίτη, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρει το Κέντρο στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ .