Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν Λάρνακα

Ακόμη δύο πτήσεις αναμένονται το βράδυ της Δευτέρας με πολίτες που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γκότση, μέχρι σήμερα, αφίχθηκαν 2.200 άτομα και αναχώρησαν από την Κύπρο 2.100, ενώ αναμένονται απόψε ακόμη δύο πτήσεις.

Νωρίτερα, ο κ. Γκότσης με ανάρτηση στο twitter, αναφέρθηκε στον συντονισμό που γίνεται μέσω του Κέντρου Συντονισμού και Έρευνας για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων απομάκρυνσης ατόμων από το Σουδάν και τον γρήγορο επαναπατρισμό πολιτών από 26 χώρες, εκφράζοντας «τεράστια εκτίμηση σε όλες τις Πρεσβείες και τους εταίρους για τη συνεργασία μας» στο Κέντρο Συντονισμού ΖΗΝΩΝ, την εβδομάδα που πέρασε. «Συνεχίζουμε μαζί!», ανέφερε.

Από την περασμένη Τρίτη οπότε ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Εστία», στην Κύπρο αφίχθησαν 2200 άτομα από το εμπόλεμο Σουδάν, εκ των οποίων περίπου 2000 έχουν ήδη αναχωρήσει για τις πατρίδες τους.

Άλλες 72 ώρες εκεχειρία στο Σουδάν

Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, παρατάθηκε από χθες για άλλες 72 ώρες η ανθρωπιστική εκεχειρία στο Σουδάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, στόχος είναι να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, να διευκολυνθεί η μετακίνηση πολιτών και να φθάσουν σε ασφαλείς περιοχές.

Από τις εχθροπραξίες που ξεκίνησαν από τις 15 Απριλίου, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 500 και οι τραυματίες τις 4,5 χιλιάδες. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν τραπεί σε φυγή και πήγαν σε γειτονικά κράτη, κυρίως σε Αίγυπτο, Αιθιοπία, Τσαντ και Νότιο Σουδάν, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες από πολλές χώρες για απομάκρυνση εκατοντάδων αμάχων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 270 χιλιάδες πολίτες ενδέχεται να αναγκαστούν να τραπούν σε φυγή από μάχες που επηρεάζουν 12 από τις 18 πολιτείες του Σουδάν των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.