Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σύσκεψη ΑΤΑ

Δεν ικανοποίησε τις συντεχνίες η πρόταση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου για την ΑΤΑ. Οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ συνήλθαν το απόγευμα, και εξέτασαν την νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 η πρόταση του Υπουργού αφορά την αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ. Ο Υπουργός Εργασίας αναμένει τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων την ερχόμενη εβδομάδα. Κατατέθηκε και επίσημα η μεσολαβητική πρόταση, με βάση την οποία τέθηκε και χρονικός ορίζοντας ολιστικής επίλυσης του θέματος.

Η συμβιβαστική πρόταση περιλαμβάνει:

-Ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών ετών

-Αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στο 66,67% (Ή στα δύο τρίτα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντί στο 50% που ισχύει σήμερα και στο μηδέν που ίσχυε προηγουμένως)

-Άμεση καταβολή των αυξήσεων στους εργαζομένους από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2022

- Ανάπτυξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το 2025 με μονιμότητα

Οι πρώτες αντιδράσεις των συντεχνιών για την πρόταση του Υπ. Εργασίας:

ΣΕΚ: Δεν ικανοποιεί η μεσολαβητική πρόταση για ΑΤΑ

Η μεσολαβητική πρόταση που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας δεν μας ικανοποιεί και επιδέχεται βελτιώσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, σημειώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου η πρόταση να βελτιωθεί.

«Δεν μας ικανοποιεί και θεωρούμε ότι επιδέχεται βελτιώσεων η πρόταση», δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ ο κ. Μάτσας, προσθέτοντας πως «θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα να δούμε τι μπορεί να βελτιωθεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις διακηρυγμένες μας θέσεις και να παραπέμπει πιο ευδιάκριτα στην σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ».

Ο κ. Μάτσας χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι η πρόταση «μιλά για τριετία σε σχέση με την πρώτη φάση της αποκατάστασης χωρίς να γίνεται σταδιακή βελτίωση».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι το ποσοστό που αποδίδεται ως βελτίωση παραμένει σταθερό μέχρι το 2025. Θα πρέπει να υπάρξει επιβεβαιωτική αναφορά ότι οδεύουμε σε βελτίωση», είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι συντεχνίες είχαν προτείνει σταδιακή αποκατάσταση σε τριετία με σαφή ορίζοντα την πλήρη αποκατάσταση.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθούν οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟΚ και ΠΕΟ) και σημείωσε στόχος να γίνει πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για να ενημερώσουμε επί της πρότασης και να επιβεβαιωθεί μια κοινή ταυτόσημη προσέγγιση.

ΠΕΟ: Δεν είναι ικανοποιητική η πρόταση του Υπ. Εργασίας για την ΑΤΑ

Το περιεχόμενο της πρότασης που μας παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας για συμφωνία για την ΑΤΑ απέχει πολύ από το κοινό πλαίσιο της απόφασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δεν οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της

«Το περιεχόμενο της πρότασης που μας παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας για συμφωνία για την ΑΤΑ απέχει πολύ από το κοινό πλαίσιο της απόφασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως αυτό συμφωνήθηκε στις πανσυνδικαλιστικές συσκέψεις  και ειδικότερα δεν οδηγεί στην πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ στη βάση της φιλοσοφίας της με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνεται, «η πρόταση αφήνει το θέμα της ΑΤΑ σε εκκρεμότητα, παρατείνει την αμφισβήτηση, την υπονόμευση και τη διάβρωση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ».

«Τα πιο πάνω στοιχεία δεν καθιστούν ικανοποιητική την πρόταση και πλαίσιο για επίλυση του θέματος της ΑΤΑ», τονίζει η ΠΕΟ, προσθέτοντας πως η συντεχνία θα μεταφέρει αυτές τις εκτιμήσεις στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Στόχος μας είναι η συνέχιση της ενότητας και της κοινής δράσης όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κεφαλαιώδης ζήτημα της ΑΤΑ με στόχο η ΑΤΑ να εκπληρώνει το ρόλο της στη βάση της φιλοσοφίας της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΟΚ: Η πρόταση του Υπ. Εργασίας για ΑΤΑ δεν προσεγγίζει τις θέσεις μας

Η μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού Εργασίας για μια νέα συμφωνία επί της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) δεν προσεγγίζει στο σύνολο τις δικές μας θέσεις αφού το ζητούμενο είναι η πλήρης αποκατάσταση της, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΕΟΚ συνεδρίασε το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσει την μεσολαβητική πρόταση που υπέβαλε στους κοινωνικούς εταίρους ο Γιάννης Παναγιώτου, η οποία προνοεί την ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών ετών, αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στα δύο τρίτα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντί στο 50% που ισχύει σήμερα. Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να απαντήσουν στην πρόταση του Υπουργού Εργασίας στην επόμενη κοινή συνάντησή τους την ερχόμενη Παρασκευή.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για τις αποφάσεις της συντεχνίας, ο κ. Αναστασίου είπε πως έπειτα από την συνεδρία του Εκτελεστικού, η πρόταση θα συζητηθεί και σε κατατεθεί και σε μια διευρυμένη συνεδρία της συντεχνίας παρουσία και των κλαδικών οργανώσεών της την ερχόμενη Τρίτη.

Η πρόταση, ανέφερε ο κ. Αναστασίου «δεν προσεγγίζει στο σύνολο τις δικές θέσεις. Για μας το ζητούμενο είναι η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού, κάτι που δεν προκύπτει από την μεσολαβητική πρόταση».

Όπως είπε, το πιο σημαντικό είναι ότι ο θεσμός της ΑΤΑ είναι ότι θα εξακολουθήσει να παραμένει σε αμφισβήτηση τα επόμενα τρία χρόνια, αφού, όπως είπε, μέσα στην πρόταση του Υπουργού περιλαμβάνεται μια πρόνοια ότι η ρύθμιση που θα γίνει μετά το πέρας της τριετίας θα ισχύσει για μια δεκαετία.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ιωσήφ υπενθύμισε ότι η μεταβατική συμφωνία του 2017 προνοούσε ότι η οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα συνάδει με τη φιλοσοφία της ΑΤΑ.

«Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, που θεωρούμε ότι είναι κρίσιμος, γιατί ο στόχος μας είναι η επαναφορά και η προστασία της ΑΤΑ, ένας θεσμός που βρίσκεται στο αναπνευστήρα από το 2012», κατέληξε.