Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σύσκεψη ΑΤΑ

Την αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ προτείνει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε νωρίτερα ο ΑΝΤ1, με τον Υπουργό Εργασίας να αναμένει τις τοποθετήσεις των εμπλεκομένων την ερχόμενη εβδομάδα. Κατατέθηκε και επίσημα η μεσολαβητική πρόταση, με βάση την οποία τέθηκε και χρονικός ορίζοντας ολιστικής επίλυσης του θέματος.

Με το πέρας της διευρυμένης συνάντησης στον 4ο όροφο του Υπουργείου, ο Γιάννης Παναγιώτου προέβη σε δηλώσεις, παρουσιάζοντας το τι περιλαμβάνει η συμβιβαστική πρόταση.

Συγκεκριμένα:

  1. Ανανέωση της ενδιάμεσης συμφωνίας του 2017 για περίοδο τριών ετών
  2. Αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ στο 66,67% (Ή στα δύο τρίτα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αντί στο 50% που ισχύει σήμερα και στο μηδέν που ίσχυε προηγουμένως)
  3. Άμεση καταβολή των αυξήσεων στους εργαζομένους από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τον πληθωρισμό του 2022
  4. Ανάπτυξη δομημένου κοινωνικού διαλόγου για ολοκληρωμένη συμφωνία μέχρι το 2025 με μονιμότητα

Οι κοινωνικοί εταίροι θα θέσουν την πρόταση στα συλλογικά τους όργανα και θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή στις 10.00 το πρωί για να δώσουν την τελική τους θέση επί της συμβιβαστικής πρότασης του Υπουργού.

Οι πρώτες αντιδράσεις συντεχνιών και εργοδοτών καταγράφηκαν αμέσως μετά, από το βήμα του Υπουργείου.

Οι θέσεις των εταίρων

Η  ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, αφού είπε ότι η ενδιάμεση συμφωνία έχει λήξει από τον Δεκέμβριο του 2022, ανέφερε ότι «τα όσα έχουμε ακούσει απέχουν από τους στόχους που είχαμε θέσει και από τις παραμέτρους που η ενδιάμεση συμφωνία είχε προδιαγράψει».

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι πρώτη εκτίμηση της ΣΕΚ «διαγράφει το γεγονός ότι δεν καλύπτονται όλοι οι προβληματισμοί που είχαμε θέσει και δεν προκύπτουν απαντήσεις σε σχέση με τη συνολική διευθέτηση της εκκρεμότητας σε σχέση με την αποκατάσταση της ΑΤΑ».

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Ιωσήφ Αναστασίου είπε ότι η ΔΕΟΚ θα πάρει την απόφαση της σήμερα το απόγευμα κατά τη συνεδρία του εκτελεστικού της συμβουλίου, προσθέτοντας ότι «είναι μία πρόταση, η οποία απέχει από βασικές αρχές τις οποίες είχε προδιαγράψει το συνδικαλιστικό κίνημα σε σχέση με την ΑΤΑ».

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Εργασίας για την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης «ενός θέματος πραγματικά δύσκολου», είπε ότι η πρόταση δεν μας ικανοποιεί «με την έννοια ότι ήταν αυτό που προσδοκούσαμε».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου είπε ότι «δεν είναι αυτό που αναμέναμε, αλλά μέσα από μια διαπραγμάτευση πρέπει να βρούμε κάποιαν χρυσή τομή», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί ούτε θετικά ούτε αρνητικά, καθώς θα μεταφέρει την πρόταση στα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας.

Ο ΓΓ της ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής είπε ότι δεν μπορεί να αναφέρει ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή ή όχι από τα Σώματα του επιμελητηρίου και «θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας όταν συζητηθεί εκτενώς και δούμε όλα τα δεδομένα γύρω από την πρόταση που έχουμε μπροστά μας».
 

*Φωτογραφίες: Mattpress 

σύσκεψη ΑΤΑ
σύσκεψη ΑΤΑ
σύσκεψη ΑΤΑ
σύσκεψη ΑΤΑ