Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόδρομος Προδρόμου

Υπόμνημα σχετικά με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, τις διαδικασίες αξιολόγησης και τα μαθησιακά αποτελέσματα, απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό  Παιδείας, ο τέως Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Στο πολυσέλιδο Υπόμνημα, το οποίο έχει εξασφαλίσει το ΚΥΠΕ και αναμένεται να αποσταλεί και στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς σε θέματα παιδείας, αναφέρεται αναλυτικά στα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις διάφορες μορφές διαθέσιμων αξιολογήσεων, όπως είναι οι Παγκύπριες Εξετάσεις, η ετήσια Έρευνα Αλφαβητισμού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, διεθνείς έρευνες και μετρήσεις και το νέο Σχέδιο Αξιολόγησης (τετραμήνων) στα τέσσερα έτη εφαρμογής του και καταλήγει ότι χρειάζονται περισσότερα και όχι λιγότερα εργαλεία αξιολόγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο κ. Προδρόμου εκφράζει στο υπόμνημα τις απόψεις του στα προαναφερόμενα θέματα, αναφέροντας ότι βασική επιδίωξη της εκπαίδευσης και του σχολείου, εκτός των καθημερινών βιωμάτων και εμπειριών της φοίτησης, είναι τα μαθησιακά αποτελέσματα, που «είναι και η κεντρική επιδίωξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά τα μαθησιακά αποτελέσματα και την παρακολούθησή τους, υποστηρίζει ότι το σκέλος της «προφορικής αξιολόγησης» που εφαρμόζεται χωριστά σε κάθε τμήμα, από κάθε εκπαιδευτικό, όπως δείχνει η ανάλυση των δεδομένων, δεν αρκεί, αλλά είναι σκόπιμο να συνδυάζεται με κάποια τακτική γενική αξιολόγηση.  

Η διαδικασία αξιολόγησης, λέει, πρέπει να συνδυάζει την εξατομικευμένη αξιολόγηση που γίνεται από τον κάθε εκπαιδευτικό στη διάρκεια των μαθημάτων («συντρέχουσα»), με διαδικασίες «προφορικής» αξιολόγησης και κάποια μορφή γενικής γραπτής αξιολόγησης.

Αναφέρει, ακόμη, ότι η «προφορική» αξιολόγηση, όπως εφαρμόζεται εξατομικευμένα από τους διδάσκοντες εκπαιδευτικούς, έχει στοιχεία μιας αμεσότητας και μια λογική αποκέντρωσης, σε κάθε τμήμα κάθε σχολείου, αλλά και με αναπόφευκτα στοιχεία υποκειμενικότητας.