Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ισοτητα ανδρων - γυναικων

Έχοντας ως κοινό στόχο την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων στο χώρο της διαφήμισης, Επίτροπος Ισότητας Φύλων και Φορέας Ελέγχου Διαφήμισης (ΦΕΔ) ανανέωσαν το πρωί το μνημόνιο συνεργασίας τους.

Το Μνημόνιο, το οποίο υπέγραψαν η επίτροπος Τζόζη Χριστοδούλου και η Πρόεδρος του ΦΕΔ Σωτηρούλα Σωτηρίου, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι

  1. Οι διαφημίσεις δεν πρέπει να περιλαμβάνουν στερεότυπα των φύλων, να προωθούν παραδοσιακές έμφυλες αντιλήψεις και σεξιστικές συμπεριφορές που είναι πιθανόν να προκαλέσουν βλάβη, ή να προσβάλουν ή να προωθούν έμφυλη βία
  2. Προώθηση έμφυλων ενημερωτικών δράσεων, εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων που στοχεύουν στην πρόληψη έμφυλων διακρίσεων

Όπως ανέφερε η Επίτροπος, «έφτασε ο καιρός ο κόσμος της διαφήμισης  να αποκτήσει κοινωνική συνείδηση, να προσαρμοστεί στην εποχή μας και να ακολουθήσει τις ανάγκες και τις ευαισθησίες των κοινωνιών στις οποίες απευθύνεται».

Από την πλευρά της η Σωτηρούλα Σωτηρίου δήλωσε ότι «ως ΦΕΔ επιδιώκουμε οι διαφημίσεις να μην περιλαμβάνουν στερεότυπα φύλου που είναι πιθανόν να προκαλέσουν βλάβη ή να προσβάλουν βίαια το κοινωνικό σύνολο ή μια κοινωνική ομάδα».

Την περίοδο 2020-2022 ο ΦΕΔ χειρίστηκε 18 παράπονα για θέματα φύλου, και σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα αρκετά εξ αυτών επιλύθηκαν με την απόσυρση της επικοινωνίας από το διαφημιζόμενο, αμέσως μετά την πρώτη επικοινωνία του με τον ΦΕΔ.

Η Διευθύντρια του ΦΕΔ, Χριστιάνα Πασχαλίδου δήλωσε ότι, «το πρώτο πράγμα που λαμβάνουμε σαν issue είναι ότι πολλές φορές συγκεκριμένη ρόλοι φαίνονται να ταυτίζονται με τις γυναίκες. Αντίστοιχα παράπονα που είχαμε πάρει ήταν για αγγελίες, πχ πωλήτρια καθαρίστρια».

Σε περίπτωση υποβολής παραπόνου στον ΦΕΔ για θέματα που άπτονται του τρόπου παρουσίασης των φύλων σε κάποια διαφήμιση, το μνημόνιο προνοεί ότι ο ΦΕΔ θα μπορεί να απευθύνεται στην Επίτροπο Ισότητας των Φύλων για τη δική της τοποθέτηση σχετικά με τη διαφήμιση, ώστε αυτή να ληφθεί υπόψη από την Πρωτοβάθμια/Δευτεροβάθμια Επιτροπή κατά την έκδοση απόφασης.