Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο «υπουργός συγκοινωνιών και έργων», Ερχάν Αρικλί είπε σε δηλώσεις του ότι ακυρώθηκε η «συμφωνία» που είχε υπογραφεί με τον επιχειρηματία Ασίλ Ναδίρ για το παράνομο αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο προκειμένου να δοθεί στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας το εν λόγω «αεροδρόμιο» για να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κίπρις», όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μιλώντας σε εκπομπή της Kıbrıs TV, ο κ. Αρικλί είπε ότι το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο είναι σημαντικό,  ότι νοικιάστηκε στον Ασίλ Ναδίρ, όμως δεν μπόρεσε να το υλοποιήσει για διάφορους λόγους και ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις συγκοινωνίες της «πολιτικής αεροπορίας».

Είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπογράφει συνεχώς συμφωνίες με «κράτη εχθρικά προς την Τουρκία», και σημείωσε ότι «οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται συνεχώς. Χρειαζόμαστε και αεροπορική και ναυτική βάση. Είχα πει ότι θα κάνω τα απαραίτητα βήματα σε αυτό το θέμα. Αν ζητηθεί λιμάνι, θα δοθεί και λιμάνι. Αν δεν δώσουμε τα πιο πάνω στην Τουρκία που είναι η μοναδική εγγυήτριά μας, τι θα γίνει η ασφάλειά μας;».

Αναφερόμενος στο λιμάνι στο κατεχόμενο Καραβοστάσι, ο κ. Αρικλί είπε ότι αυτό θα αναζωογονηθεί, σημειώνοντας ότι «σύντομα πρέπει να καταστήσουμε ξανά λιμάνι εκείνο το μέρος είτε μέσω ιδιωτικοποίησης είτε μέσω ενοικίασης».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι το λιμάνι στο Καραβοστάσι είναι «διεθνώς αναγνωρισμένο», και ότι το βάθος του λιμανιού είναι ικανοποιητικό και θα μπορούσαν να προσεγγίσουν το λιμάνι και κρουαζιερόπλοια.

Ανάφερε ακόμα ότι στόχος του «υπουργείου» είναι να βγουν σε προσφορές μέχρι το τέλος του χρόνου για ιδιωτικοποίηση των παράνομων λιμανιών κατεχόμενης Αμμοχώστου και Κερύνειας και ότι θα γίνει μια επένδυση της τάξης των 250-300 εκατομμυρίων δολαρίων για ανάπλαση των εν λόγω λιμανιών.

Είπε ότι ο ηλεκτρισμός ήταν το θέμα που εμπόδισε τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου στις 18 του μήνα και ότι θα έρθουν στις 30 Απριλίου τα ηλεκτρικά πάνελ που χρειάζονται και μετά την εγκατάστασή τους και τα τεστ που θα γίνουν, το νέο «αεροδρόμιο» θα είναι πλήρως έτοιμο να ανοίξει.

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν δίδει σημασία σε αυτό το μέρος. Μακάρι να κοιτάξει το πρόγραμμά του και να κάνει τα εγκαίνια σε μια κατάλληλη ημερομηνία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο σημαντικότερος λόγος της καθυστέρησης των εγκαινίων είναι το γεγονός ότι το «κράτος» δεν μπόρεσε να εκπληρώσει κάποια θέματα που υπάρχουν στην «σύμβαση».