Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γενοκτονία Αρμενίων

Χιλιάδες πολίτες με δάδες στα χέρια, συμμετείχαν το βράδυ της Κυριακής (23/04) στην συγκλονιστική πορεία μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν.

Από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Αρμενίας πορεύτηκαν προς το μνημείο της Γενοκτονίας, όπου εναπόθεσαν λουλούδια στην μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε θάνατο από βασανιστήρια και λιμό από τους Τούρκους κατά την περίοδο 1915-1923.

Είναι η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, την οποία η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται.

Το συγκεντρωμένο πλήθος των Αρμενίων, έκαψε κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σημαίες της Τουρκίας και του Αζερμπαιτζάν, κάνοντας λόγο για μια νέα εθνοκάθαρση που συντελείται στη Δημοκρατία του Αρτσάχ, με τη διεθνή κοινότητα να παραμένει σιωπηλή.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, βρέθηκε, πρωί Δευτέρας, στο Μνημείο και κατάθεσε στεφάνια και λουλούδια στην αιώνια φλόγα.

33 χώρες μέχρι σήμερα αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Αρμενίων. Ανάμεσά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναφέρεται, σε νέα ανακοίνωσή του, στα ιστορικά γεγονότα, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.

Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει πως «σήμερα κάνουμε μια παύση για να θυμηθούμε τις ζωές που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Εγκλήματος – της Γενοκτονίας των Αρμενίων – και ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «άλλη μια προσπάθεια των πολιτικών τσαρλατάνων να διαστρεβλώσουν την ιστορία. Οι πολιτικά καθοδηγούμενες δηλώσεις, δεν μπορούν να αλλάξουν τα γεγονότα. Όσοι επιμένουν σκόπιμα στα λάθη τους είναι προορισμένοι να μείνουν στην μνήμη μας ως υποκριτές. Κανείς να μην τολμήσει να μας κάνει διάλεξη για την ιστορία μας».

Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής και στην Κύπρο.

Η πορεία κατέληξε στον περίβολο της Αρμενικής Εκκλησίας στη Λευκωσία.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης ανέφερε ότι «εκτός από τις μαζικές συλλήψεις και δολοφονίες, στις οποίες καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο πρωτοφανής φανατισμός των κατώτερων Τούρκων Αξιωματικών, αρκετές γυναίκες και παιδιά απήχθησαν και εξισλαμίστηκαν, άλλαζαν ονόματα και ενσωματώθηκαν σε μουσουλμανικά νοικοκυριά».

Ο Εκπρόσωπος της Αρμένικης Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Βαρτκές Μαχτεσιάν δήλωσε ότι «περίπου 800 χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Ανάμεσα στις νέες αυτές πατρίδες ήταν και η Κύπρος μας, που άνοιξε απλόχερα την αγκαλιά της για να υποδεχθεί περισσότερους από 9.000 Αρμένιους πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφθασαν κυρίως στη Λάρνακα. Η Κύπρος και η Αρμενία ανέκαθεν ήταν σιωπηλοί συνεργάτες».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της πολιτείας, κομμάτων και της αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο.