Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μαίνονται για 10η μέρα οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν με την  λίστα όσων εγκαταλείπουν την χώρα να μεγαλώνει,

Περίπου 10.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στο Νότιο Σουδάν από το Σουδάν τις τελευταίες μέρες για να γλιτώσουν από τις μάχες στη χώρα.

Περίπου 6.500 διέσχισαν τα σύνορα προχθές, Σάββατο, και άλλοι 3.000 χθες, Κυριακή, ενώ κι άλλοι φτάνουν σήμερα, δήλωσε ο επίτροπος της κομητείας Κακ Πάντιετ στο Reuters.

Ο στρατιωτικός διοικητής στο Ρενκ, ο Ντάου Ατούρτζονγκ, δήλωσε ότι οι αφιχθέντες είναι κατά τα τρία τέταρτα Νοτιοσουδανοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι πολίτες του Σουδάν, της Ερυθραίας, της Κένυας, της Ουγκάντας και της Σομαλίας.

Το Σουδάν φιλοξενεί 800.000 Νοτιοσουδανούς πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από μακροχρόνιες συγκρούσεις εκεί. Το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011.

"Οι τοπικές αρχές και οι ντόπιοι παρέχουν βοήθεια στους νεοαφιχθέντες", πρόσθεσε ο Ατούρτζονγκ στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters. "Ως τώρα, δεν έχουν παρέμβει ανθρωπιστικές οργανώσεις", συνέχισε.

Σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανέρχονται επίσης οι εσωτερικά εκτοπισθέντες στο Νότιο Σουδάν, όπου εμφύλιος πόλεμος από το 2013 ως το 2018 υπολογίζεται ότι στοίχισε τη ζωή σε περίπου 400.000 ανθρώπους.