Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν

Κρύβονται στα σπίτια τους και αναμένουν το επίσημο σήμα από τις αρχές της Δημοκρατίας για να αρχίσουν το ταξίδι τους προς την ελευθερία και την ασφάλεια, 23 άτομα κυπριακής καταγωγής, που έχουν παγιδευτεί στο χειμαζόμενο από τον εμφύλιο πόλεμο, Χαρτούμ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, έχει καταχωρήσει τα ονόματά τους στους καταλόγους των ατόμων προς εκκένωση, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος αναχώρησής τους από την πρωτεύουσα του Σουδάν.

Το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο και για μας προέχει η ασφάλεια, τονίζει στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γκότση, «είναι αυτές οι εκκενώσεις αμάχων, που γίνονται σε ειδικές συνθήκες. Είχαμε χθες και το χτύπημα στο γαλλικό κομβόι, οπότε μεταξύ ταχύτητας, χρόνου και ασφάλειας πάντα κάθε κράτος δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια. Και αυτό έχουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία.»

Μεταξύ των παραγόντων που δυσχεραίνουν την επιχείρηση και το γεγονός ότι τα άτομα κυπριακής καταγωγής, βρίσκονται διάσπαρτα στο Χαρτούμ και σε περιοχές όπου δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη ποιος τις ελέγχει.

Επιπρόσθετα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει τα μέσα για να προχωρήσει στην ασφαλή εκκένωση των υπηκόων της, έτσι το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας τόσο με την Αθήνα, που έχει αποστείλει ήδη στην γειτονική Αίγυπτο δύο στρατιωτικά αεροσκάφη, όσο και με το Κάιρο, το Παρίσι και το Λονδίνο, καθώς και άλλες αρχές ευρωπαϊκών κρατών, για συντονισμό ενεργειών.

Όπως δήλωσε ο κ. Γκότσης, «ο συντονισμός υπάρχει ώστε την στιγμή που θα κριθεί ότι υπάρχει περισσότερη ασφάλεια και θα δοθεί το προσφορότερο μέσο, θα ληφθούν οι καταλληλότερες αποφάσεις. Εκείνο που αποτελεί μέρος του συντονισμού των χωρών είναι και η εκτίμηση της κατάστασης επί του εδάφους γιατί κάποιες χώρες έχουν περισσότερες πληροφορίες.»

Το πιο πιθανό είναι τα άτομα κυπριακής καταγωγής να εκκενώσουν την περιοχή σταδιακά και κατά ομάδες.

Μέσω Κύπρου η εκκένωση Βρετανών διπλωματών

Στη Βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο έφτασαν εν τω μεταξύ, μετά από μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, Βρετανοί διπλωμάτες με τις οικογένειες τους, τους οποίους φυγάδευσαν από την κόλαση του πυρός του Σουδάν, επίλεκτα μέλη των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.

Λεπτομέρειες αποκάλυψε το Sky News.

Όπως αναφέρει, «δύο αεροσκάφη της βασιλικής πολεμικής αεροπορίας, ένα C-130 Hercules και ένα Α400Μ απογειώθηκαν από το Ακρωτήρι, μια βρετανική βάση στην Κύπρο. Tα αεροσκάφη με άδεια από τις αρχές του Σουδάν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Σουδάν Wadi Seidna, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρτούμ, γύρω στη μία την Κυριακή το πρωί, ώρα Ηνωμένου Βασιλείου. Οι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους επιβιβάστηκαν στα αεροσκάφη και τα δύο βρετανικά αεροσκάφη αναχώρησαν γύρω στις εννέα ώρα Ηνωμένου Βασιλείου και επέστρεψαν στην Κύπρο.»

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στον βρετανικό τύπο, πρόκειται για τριάντα άτομα, τα οποία διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία στην Κύπρο.