Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν

Μεγάλη επιχείρηση, για τον απεγκλωβισμό δεκάδων Ελλήνων και Κύπριων πολιτών, που είναι εγκλωβισμένοι στο Σουδάν, μετά από εννέα ημέρες σφοδρών εμφύλιων συγκρούσεων, προετοιμάζεται σε συνεννόηση της Ελλάδας με το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας. 

Η κατάσταση στην εμπόλεμη χώρα παραμένει ρευστή. Νέα σύσκεψη το απόγευμα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, η τρίτη στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, για την ασφαλή επιστροφή των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Σουδάν. 

Σε ανοικτή επικοινωνία με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, με τον εκπρόσωπο Τύπου του να παρεμβαίνει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, παρουσιάζοντας τα δεδομένα ως έχουν μέχρι στιγμής.

«Οι δικές μας Υπηρεσίες βρίσκονται σε επαφή τόσο με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και με Υπουργεία Εξωτερικών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο Θεόδωρος Γκότσης, τονίζοντας παράλληλα τις ενέργειες του Υπουργού Εξωτερικών σε ανώτατο επίπεδο.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος είχε σήμερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, καθώς και τον Βρετανό ομόλογό του James Cleverly και με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry.

«Στόχος να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση στον κατάλληλο χρόνο. Πρώτη μας έγνοια είναι η ασφάλεια των πολιτών και ομογενών μας που βρίσκονται στο Σουδάν» συνέχισε ο κ. Γκότσης, κάνοντας λόγο ωστόσο για περίπλοκες διαδικασίες που διέπουν εκκενώσεις αμάχων. 

«Η Κύπρος έχει μια πείρα σε αυτές τις διαδικασίες» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της Λευκωσίας ετοιμότητα για ενεργοποίηση εάν και εφόσον χρειαστεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από την περιοχή που βρίσκεται σε κρίση μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατία.

Παρακολουθείστε τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 Ελλάδος