Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκδήλωση αιχμάλωτοι

Οι αιχμάλωτοι της εισβολής του 1974, οι οποίοι βιώσαν τα κολαστήρια των τουρκικών φυλακών και επέζησαν της αιχμαλωσίας, συναντήθηκαν το μεσημέρι στο Πεντάκωμο.

Η 23η  Απριλίου ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης και τιμής των αιχμαλώτων της εισβολής του 1974.

Το συγκινητικό συναπάντημα άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο πάτερ Θεόκλητος Κυριάκου, αιχμάλωτος και ο ίδιος των τούρκων εισβολέων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων του Πολέμου του 1974 Βάσος Χρίστου, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα για παροχή στήριξης στους επιζήσαντες της αιχμαλωσίας.. 

 Όπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, «σήμερα έχουμε απομείνει σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο μητρώο του συνδέσμου μας μόνο 870 από τους 2467 αιχμαλώτους κάθε ηλικίας. Η πολιτεία έχει υποχρέωση έστω και μετά από 49 χρόνια να μας αντιμετωπίσει σαν ανθρώπους με προβλήματα υγείας, σωματικά και ψυχικά τα οποία είναι όλα κατάλοιπα της αιχμαλωσίας μας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός εργασίας Γιάννης Παναγιώτου ο οποίος προανήγγειλε συνάντηση με τον Σύνδεσμο και ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής Νίκος Κέττηρος.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας, «εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να μην χρειαστεί να ξανά συζητούμε δημόσια για πράγματα που κανονικά είναι αυτονόητα για τον τρόπο που θα πρέπει να αποτυπώνεται η ανταπόδοση και η τιμής προς εσάς».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων δήλωσε πως «όχι μόνο το ΄74 το έχετε αποδείξει, αλλά και μόλις πρόσφατα όταν ήταν να αποδοθεί το επίδομα για τις 2 χιλιάδες ευρώ».

Προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους, με σπάνιες εικόνες από το αρχείο της κρατικής τηλεόρασης, από τις απολύσεις αιχμαλώτων στο Λήδρα Πάλας και τη ξενοδοχειακή Σχολή, που είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Επιδόθηκαν πλακέτες στον λοχαγό Ανδρέα Φωτιάδη, ο οποίος ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συνελήφθη από τους Τούρκους, και στον πρώτο πρόεδρο του συνδέσμου Μιχαλάκη Οδυσσέως, ενώ παρουσιάστηκε μακέτα του μνημείου για τους αιχμαλώτους που ανεγείρεται στην περιοχή του Λήδρα Πάλας.