Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χακερ σ

Δημοσίευσαν εν τέλει χθες τα δεδομένα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, οι χάκερς που πραγματοποίησαν την κυβερνοεπίθεση στο εκπαιδευτικό ίδρυμα το προηγούμενο διάστημα και ζητούσαν λύτρα για να μην διαρρεύσουν τις ευαίσθητες πληροφορίες στις οποίες είχαν πετύχει πρόσβαση.

Καθώς χθες έληξε η προθεσμία που είχαν δώσει στο πανεπιστήμιο, απαιτώντας την καταβολή εκατό χιλιάδων ευρώ, ως λύτρα, οι χάκερς τελικά προχώρησαν στη δημοσίευση των δεδομένων στο «dark web», το επονομαζόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο».

Νωρίτερα είχαν, μάλιστα, προειδοποιήσει ότι θα διαρρεύσουν τα ευαίσθητα δεδομένα, δίνοντας μάλιστα αποδείξεις για την ύπαρξη τους.

Την αυτεπάγγελτη έρευνα που άρχισε πριν από τη διαρροή των δεδομένων συνεχίζει το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοιζίδου Νικολαΐδου.

« Έχει λάβει μέσα στο χρονικό πλαίσιο που επιβάλλεται, τις 72 ώρες τις σχετικές γνωστοποιήσεις, ενημερώνεται συνεχώς για τα ευρήματα των ερευνών των ίδιων των οργανισμών, διεξάγει εκεί που επιβάλλεται και εκεί που έχει κάποιο λόγο το δικό του έλεγχο και μόλις καταχωρηθούν οι τελικές γνωστοποιήσεις θα είμαστε σε θέση να έχουμε τη συνολική εικόνα για τις παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων», επισήμανε η Επίτροπος.

Η Επίτροπος παρότρυνε τα «θύματα» της διαρροής δεδομένων της κυβερνοεπίθεσης να προβούν σε γραπτή καταγγελία προς το Γραφείο της, ώστε να γίνει η απαραίτητη διερεύνηση.

Την διαρροή των δεδομένων έκανε γνωστή στην Κύπρο, ο Σύμβουλος Ασφαλείας Διαδικτύου, Ντίνος Παστός, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Σε επικοινωνία του ΑΝΤ1 μαζί του, ο Ντίνος Παστός κάλεσε όσους είχαν λογαριασμό στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου ή είχαν κατά το παρελθόν οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με την σελίδα και καταχώρησαν τους στοιχεία, να αλλάξουν άμεσα τους κωδικούς που χρησιμοποιούν σε διάφορες ιστοσελίδες.

«Εάν αυτά τα δεδομένα, αύριο ή μεθαύριο που θα εξακριβωθούν μετά τη διαρροή ότι είναι εύκολο να δει κάποιος ότι είναι θύμα, τότε πρέπει η πρώτη κίνηση να αλλάξει αυτά τα πράγματα που αλλάζονται, δηλαδή αν είναι κωδικοί και προσβάσεις πρέπει να ακυρωθούν», σημείωσε ο κ. Παστός.

Ο κύριος Παστός σημείωσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ψάξουν να βρουν τα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί.

Εξήγησε ότι η πρόσβαση σε αυτά είναι παράνομη, αφού πρόκειται για προϊόν υποκλοπής, ενώ τόνισε, παράλληλα πως δεν θα πρέπει να γίνει ούτε αναδημοσίευσή τους τους από οποιονδήποτε, με γνώμονα δήθεν να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων, διότι αυτό θα επιφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Παρέμβαση στο θέμα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, που αναφέρει σε ανακοίνωση πως η θλιβερή αυτή εξέλιξη καταδεικνύει πως ως χώρα θα πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα χωρίς καμία χρονοτριβή.

Και καταλήγει πως θα αναμένουν τον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και των αρμοδίων φορέων το συντομότερο δυνατό και θα είναι έτοιμοι, ως κόμμα, να συνδράμουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χρειαστεί εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, με στόχο την προστασία ουσιωδών υποδομών της Κύπρου.