Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουδάν

Σε διαρκή επικοινωνία με την οικογένεια των 10 Κυπρίων που ζουν στο Χαρτούμ του Σουδάν, βρίσκεται το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο και του Επίτιμου Προξένου στο Σουδάν. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους, ανέφερε στον ΑΝΤ1, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γκότση, «τα άτομα αυτά είναι σε διαφορετικές οικίες μεταξύ τους. Είναι όλοι στις οικίες τους, είναι άτομα που έχουν σχέση με τη χώρα, έχουν μεγαλώσει εκεί, οπότε προς το παρόν αυτό που προέχει είναι να συνεχίσει η ασφαλής διαμονή τους στις οικίες τους, να είναι προστατευμένοι και να μην υπάρχουν αχρείαστες μετακινήσεις που θα αυξήσουν τους κινδύνους.»

Επί του παρόντος δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης νερού ή τροφίμων, όπως χιλιάδες άλλοι στην πρωτεύουσα του Σουδάν, ωστόσο η κατάσταση είναι ρευστή.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, «είμαστε ήδη στην 5η μέρα, αυτό επιταχύνει τα προβλήματα στον γενικό πληθυσμό και στα συγκεκριμένα άτομα.»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά της αντιπροσωπείας της στο Χαρτούμ, προχωρεί στην καταγραφή τόσο των Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκεί, όσο και των αναγκών τους, ενώ επιχειρείται να υπάρξει συντονισμός και για το θέμα της απομάκρυνσης τους από την εμπόλεμη ζώνη, όταν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Με τον κ. Γκότση να αναφέρει ότι «αυτό είναι κάτι που εξετάζεται και σίγουρα πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις της εκεχειρίας για να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια.»

Κραυγή απόγνωσης…

Τρομοκρατημένοι οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στην κόλαση του πυρός στο Χαρτούμ.

Η κατάσταση στους δρόμους εκτός ελέγχου και οι ίδιοι παραμένουν κλειδωμένοι στα σπίτια και στα δωμάτια ξενοδοχείων, χωρίς να τολμούν καν να πλησιάσουν τα παράθυρα.

Βέλγος εγκλωβισμένος στο Χαρτούμ μαρτυρεί πως: «Ένα βλήμα χτύπησε το διπλανό κτήριο και πέρασε πετώντας από μέσα του. Για πρώτη φορά στη ζωή μου, έφτιαξα ένα βίντεο αποχαιρετισμού για το γιο μου. Προς το παρόν, δεν βλέπω τρόπο διαφυγής.»

Στην πρωτεύουσα του Σουδάν που φλέγεται έχει εγκλωβιστεί και ένας blogger ταξιδιών από την Ινδία, ο οποίος μοιράζεται με τις εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθούς του στο Instagram τις εφιαλτικές στιγμές που βιώνει.

Μόλις τώρα, στα διακόσια μέτρα μακριά από εμένα, υπήρξε έκρηξη!

Με κίνδυνο για τη ζωή του, αναζήτησε νερό και τρόφιμα σε κοντινή υπεραγορά.

Το νερό, το γάλα, όλα άδειασαν από τα ψυγεία εδώ. Όλα τελείωσαν. Τίποτα δεν έμεινε, δεν υπάρχει ούτε απόθεμα τροφίμων

Κάποιοι ούτε στα σπίτια τους ωστόσο δεν αισθάνονται ασφαλείς.

Κάτοικος του Χαρτούμ δηλώνει πως «κάποιοι παραστρατιωτικοί εισέβαλαν σε σπίτια και άρχισαν να λεηλατούν, να κλέβουν, να απειλούν και να επιτίθενται.»

Ενώ ένας φοιτητής από την Κίνα ότι «συχνά ακούμε πυροβολισμούς και τον ήχο των βομβαρδιστικών που πετούν από πάνω μας. Τα σχολεία έχουν κλείσει και οι φοιτητές φοβούνται να βγουν έξω. Ζούμε με ότι έχουμε στο σπίτι.»

Από την πλευρά της μια Αμερικανίδα τουρίστρια:  «Επικρατεί το χάος εδώ. Υπάρχει παντού καπνός.»

Αρκετοί είναι αυτοί που επιχειρούν να διαφύγουν από την πρωτεύουσα, αναζητώντας στο νότο ασφαλές καταφύγιο. Ωστόσο η κάθε μετακίνηση εμπερικλείει κινδύνους και οι ξένες Πρεσβείες και οι προξενικές αρχές, συστήνουν στους πολίτες τους να τις αποφεύγουν καθώς η κατάσταση είναι έκρυθμη.