Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξμβν

Στις 5:00 το απόγευμα θα καταθέσει ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου ο Ιερομόναχος Αββακούμ. Ενώπιον της επιτροπής κατέθεσαν το πρωί, στο μικρό συνοδικό της Αρχιεπισκοπής, οι μοναχοί Τιμόθεος και Ησαΐας για σχεδόν δύο ώρες, έκαστος. Οι μοναχοί συνοδεύονται από την δικηγόρο τους Ανδριάνα Κλαΐδη, η οποία τους ανέμενε εκτός αίθουσας κατά τη διάρκεια των καταθέσεων.

Ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά είπε ότι οι δύο μοναχοί κατέθεσαν τις απόψεις τους, «και συνεχίζουμε το απόγευμα με το τελευταίο μέρος της αδελφότητας που κλήθηκε να καταθέσει».

«Οι καταθέσεις έγιναν ομαλά. Ο ανακριτής και ο Γραμματέας αμφότεροι κληρικοί, οφείλω να το πω, ασκούν τα καθήκοντα τους με ευγένεια και αξιοπρέπεια, στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη και ελπίζω να έχω να πω το ίδιο ακριβώς σχόλιο και μετά την απόφαση επί της ενστάσεως του δεδικασμένου», πρόσθεσε.

«Αναμένουμε να καθορίσουν τις ημερομηνίες που θα εξετάσουν τους μάρτυρες»

Σε ερώτηση αν έχουν ενημέρωση σχετικά με τον κατάλογο 20 μαρτύρων, τον οποίο κατέθεσαν χθες Δευτέρα, ο κ. Βαβούσκος είπε όχι, και ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα της Ανακριτικής Επιτροπής.

«Ούτε παρεμβαίνω, ούτε σχολιάζω. Αναμένουμε να καθορίσουν τις ημερομηνίες που θα εξετάσουν τους μάρτυρες. Είναι δική τους η αρμοδιότητα. Εμείς θα αναμένουμε την κίνηση των αρμοδιοτήτων τους και την έκδοση των αποφάσεων τους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βαβούσκος επανέλαβε ότι οι δύο μοναχοί κατέθεσαν τις απόψεις τους, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη καταθέσει και είναι γνωστά και δεδηλωμένα. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι τέθηκαν και ερωτήσεις, τις οποίες και απάντησαν για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Η διαδικασία τελείται εντός του πλαισίου του Καταστατικού Χάρτη και ο ανακριτής και ο Γραμματέας είναι ευγενέστατοι, πολύ έτσι με κατανόηση και συνεργάσιμοι», κατέληξε.

Επιπλέον ο κ. Βαβούσκος σε ερώτηση που δέχθηκε για το εάν υποχρεούται η ανακριτική επιτροπή να καλέσει όλους του μάρτυρες που κατέθεσαν οι μοναχοί, είπε πως η «ανακριτική επιτροπή σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη υποχρεούται να καλέσει όσους δηλώσει ο Καθ´ ου η ανάκριση, αν θέλει να απορρίψει κάποιους, θα πρέπει αιτιολογημένα για το κάθε ένα να ενημερώσει τον Καθ´ ου η ανάκριση.»

Κατέθεσε χθες ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος κατέθεσε ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου τις θέσεις και εκδοχές του για όσα έγιναν το βράδυ της 5ης Μαρτίου, αλλά και για τις οικονομικές συναλλαγές που γίνονταν στο μοναστήρι, για το χρηματοκιβώτιο και το περιεχόμενο του, και όχι μόνο.

Ο Ηγούμενος Νεκτάριος αρχικά κατέθεσε γραπτώς, ενώ ακολούθησε και προφορική κατάθεση ενώπιον των μελών της ανακριτικής επιτροπής, χωρίς την παρουσία των δικηγόρων, οι οποίοι ανέμεναν εκτός του μικρού συνοδικού που πραγματοποιείτο η διαδικασία.

Στη φαρέτρα των μοναχών και είκοσι μάρτυρες υπεράσπισης τους, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις για όσα λάμβαναν χώρα στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

«Κατατέθηκε ολόκληρη κατάσταση με μάρτυρες που εμείς επιθυμούμε να εξεταστούν, περί τα 20 άτομα. Συνεχίζεται το έργο της ανακριτικής, το πότε θα ολοκληρωθεί είναι θέμα της ανακριτικής κι εμείς θα τοποθετηθούμε μετά αναλόγως», δήλωσε ο δικηγόρος των μοναχών.

Στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών της Ιεράς Συνόδου και το υπόμνημα με τις έντεκα ενστάσεις για ακυρότητα της διαδικασίας ενώπιον του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, λόγω δεδικασμένου, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη, με τις απαντήσεις να δίδονται μετά τη λήξη της διαδικασίας.