Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικών για την Ειρήνη στην Α. Μεσόγειο

Στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλων στις Τεχνικές Επιτροπές και ομάδες εργασίας που αφορούν το Κυπριακό, με στόχο την εφαρμογή της έμφυλης διάστασης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου. 

Η κ. Χριστοδούλου παρευρέθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την Πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γυναικών για την Ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, Ζωή Μπένετ, η οποία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την ατζέντα της συνάντησης, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και το Ψήφισμα 1325 των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια. 

Το Ψήφισμα 1325 και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

Αναφερόμενη στο Ψήφισμα 1325, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ στις 31 Οκτωβρίου 2000, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι αυτό στηρίζεται σε 4 πυλώνες. Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ, ο πρώτος πυλώνας είναι η συμμετοχή και η ενδυνάμωση των γυναικών, ο δεύτερος είναι η προστασία των γυναικών από την έμφυλη βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων, ο τρίτος είναι η πρόληψη των συγκρούσεων και ο τέταρτος είναι η ενημέρωση για το Ψήφισμα 1325.

Μιλώντας για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, η Επίτροπος ανέφερε ότι εγκρίθηκε το 2021 από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι στην υλοποίησή του εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία. 

«Ο στόχος του Ψηφίσματος 1325 και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι να εντάσσεται η διάσταση του φύλου οριζόντια σε όλες τις πολιτικές που αφορούν όλους τους πολίτες, μιας και οι γυναίκες συνιστούν το 50% του πληθυσμού», κατέληξε η κ. Χριστοδούλου.