Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αστικά λύματα

Με επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων προειδοποιεί την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την μη συμμόρφωσή της με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ορθή επεξεργασία λυμάτων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «σε 31 οικισμούς, η Κύπρος δεν μερίμνησε για τη συλλογή όλων των αστικών υδάτων ούτε διασφάλισε ότι τα αστικά λύματα που διοχετεύονται σε αποχετευτικά δίκτυα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους. Προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση, η Κύπρος έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει δίκτυα συλλογής ή νέους σταθμούς επεξεργασίας για όλους τους οικισμούς».

 
Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, «δύο φορές το χρόνο, κάθε εξάμηνο ενημερώνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, για την πρόοδο των εργασιών. Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με αυτή την πρόοδο και μας έχει στείλει μια νέα επιστολή την οποία θα επεξεργαστούμε και να δώσουμε τις εξηγήσεις και τον προγραμματισμό και να εξηγήσουμε γιατί κινούμαστε με αυτούς τους ρυθμούς».

Η Κομισιόν με προειδοποιητική επιστολή, δίνει στην Κύπρο προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθεί, διαφορετικά μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνοντας την επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, «είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη να επιβληθούν χρηματικές ποινές στη χώρα μας για τη μη έγκαιρη συμμόρφωση. Θεωρώ όμως ότι εάν εκτιμήσουν την πρόοδο των εργασιών, ενδεχομένως να μην επιβληθεί ή αν επιβληθεί να είναι συμβολικό».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2011, οπότε εντοπίστηκε το πρόβλημα, έχει σημειωθεί πρόοδος μόνο σε δύο οικισμούς, όπου πλέον τα αστικά λύματα συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία. 

Ωστόσο, άλλοι 29 οικισμοί το 2020 εξακολουθούσαν να μη συμμορφώνονται με τους κανόνες. Την τελευταία τριετία, κατασκευαστικές εργασίες έχουν ξεκινήσει μόνο σε 13 οικισμούς, και αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023, ενώ για τους υπόλοιπους 16 οικισμούς η συμμόρφωση δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το 2030.