Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Για πρώτη φορά καταγράφονται συστηματικά στοιχεία για τα θαλάσσια απορρίμματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις κυπριακές ακτές, από την κατεχόμενη Καρπασία μέχρι τον Ακάμα και από τη Λεμεσό μέχρι την Κερύνεια.

Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά καθώς, σύμφωνα με τα  πρώτα ευρήματα, σε κάθε τετραγωνικό μέτρο άμμου αντιστοιχούν 0,2 τεμάχια σκουπιδιών. Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ακτή, Δρ. Ξένια Λοϊζίδου, «Το 86% των σκουπιδιών στις ακτές της Κύπρου είναι πλαστικά, επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος των σκουπιδιών που βρίσκονται στις ακτές της Κύπρου δεν προέρχονται από τους λουόμενους ή από πηγές της Κύπρου αλλά μας έρχονται από τις γύρω χώρες με τα ρεύματα τα θαλάσσια, και πως το ξέρουμε; Βρίσκουμε σακούλες από σουπερμάρκετ του Λιβάνου. Βρίσκουμε τα νέα σκουπίδια τα οποία είναι μαζικά, τα νέα σκουπίδια είναι τα απορρίμματα από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, βρίσκουμε τεράστιες ποσότητες.»

Οι ενδείξεις αφρούν και στο μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει από τα μικροπλαστικά  που δεν μπορεί να διασπάσει το θαλασσινό νερό, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο στομάχι των ψαριών που καταναλώνουμε. 

Η Δρ. Ξένια Λοϊζίδου πρόσθεσε « Έχουμε πολύ σημαντικό πρόβλημα με μικροπλαστικά, για αυτό ξεκινήσαμε μια καινούργια έρευνα. Δεν έχουν γίνει έρευνες για να ξέρουμε σε τι βαθμό έχουμε πρόβλημα πλαστικής ρύπανσης, με την έννοια των μικρό και νανοπλαστικών στα θαλάσσια νερά, θα ξέρουμε σε 2 με 3 χρόνια συνεχίζοντας την έρευνα. »

Το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Ακτή, πραγματοποιεί δειγματοληψίες από είκοσι ακτές της Κύπρου, τέσσερις φορές τον χρόνο, ώστε να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων η οποία να μπορεί να αξιοποιηθεί για τη λήψη δραστικών μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης των θαλασσών.

Στόχος είναι να συνεχίσουν για τουλάχιστον μια δεκαετία τη συλλογή δειγμάτων ώστε να έχουν ένα ευρύ φάσμα δεδομένων για να επεξεργαστούν οι ειδικοί που θα αναλάβουν την εκπόνηση και ανάληψη πρωτοβουλιών.