Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φδ

Το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ USS Milius διέπλευσε μέσω του πορθμού της Ταϊβάν την Κυριακή, κάτι που το ναυτικό των ΗΠΑ περιέγραψε τη Δευτέρα ως «ρουτίνα» διέλευσης, λίγες ημέρες μετά το τέλος των τελευταίων πολεμικών αγώνων της Κίνας γύρω από το νησί.

Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος, τερμάτισε επίσημα τις τιρήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν την περασμένη Δευτέρα, όπου άσκησε βολές ακριβείας και αποκλεισμό του νησιού.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις οργανώθηκαν από το Πεκίνο για να εκφράσει την οργή του για τη συνάντηση της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, θεωρώντας την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και υποστήριξη των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα.

Ο 7ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι το USS Milius, κατευθυνόμενο αντιπυραυλικό αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, διεξήγαγε μια «καθημερινή διέλευση μέσω του Πορθμού της Ταϊβάν» μέσω υδάτων «όπου οι ελευθερίες ναυσιπλοΐας και υπέρπτησης της ανοιχτής θάλασσας ισχύουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» .
Η διακίνηση του πλοίου καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για ελεύθερο και ανοικτό Ινδο-Ειρηνικό, πρόσθεσε.

Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου του Κινεζικού στρατού ανέφερε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Δευτέρα ότι οργάνωσε στρατεύματα για να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι το πλοίο έπλεε προς βόρεια κατεύθυνση μέσω του στενού και ότι κατά τη διάβασή του η κατάσταση στο στενό ήταν "κανονική".

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πλέει με πολεμικά πλοία στο στενό περίπου μία φορά τον μήνα, και επίσης διεξάγει τακτικά παρόμοιες αποστολές ελευθερίας πλοήγησης στην αμφισβητούμενη Νότια Σινική Θάλασσα.

Την περασμένη εβδομάδα, το USS Milius έπλευσε κοντά σε ένα από τα πιο σημαντικά ανθρωπογενή και κινεζικά ελεγχόμενα νησιά στη Νότια Σινική Θάλασσα, τον Ύφαλο Mischief. Το Πεκίνο την κατήγγειλε ως παράνομη.

Το πρωί της Δευτέρας, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι είχε εντοπίσει 18 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και τέσσερα πολεμικά πλοία που επιχειρούσαν γύρω από την Ταϊβάν κατά το προηγούμενο 24ωρο.

Η Κίνα δεν έχει παραιτηθεί ποτέ από τη χρήση βίας για να θέσει υπό τον έλεγχό της την δημοκρατικά κυβερνούμενη Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις εδαφικές αξιώσεις της Κίνας και λέει ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Πηγή: Reuters