Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συγκάλεσε σήμερα, το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, έκτακτη σύσκεψη, για ενημέρωση και συντονισμό σχετικά με τη συμπερίληψη Κυπρίων φυσικών και νομικών προσώπων στους καταλόγους των τελευταίων κυρώσεων που δημοσίευσαν χθες Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στην έκτακτη σύσκεψη που προέδρευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Οικονομικών, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών που προεδρεύει και της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι προαναφερόμενες εξελίξεις, έγινε ανταλλαγή απόψεων και αποφασίστηκε ο περαιτέρω χειρισμός του θέματος και διερεύνηση των στοιχείων που οδήγησαν στην επιβολή κυρώσεων.  Οι αποφάσεις ελήφθησαν με αποκλειστικό γνώμονα τη διαφύλαξη του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού κέντρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί το όλο θέμα ως ιδιαίτερα σοβαρό και έδωσε σαφέστατες οδηγίες για πλήρη διερεύνησή του.

 

Κυβέρνηση: Θα μελετηθούν οι αμερικανικοί και οι βρετανικοί κατάλογοι κυρώσεων

Με τη δέουσα προσοχή θα μελετηθούν από τις αρμόδιες Αρχές του κράτους, οι αμερικανικοί και οι βρετανικοί κατάλογοι κυρώσεων, στους οποίους περιλαμβάνονται Κύπριοι, δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από Μέρα σε Μέρα», ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει πιστά τις κυρώσεις που επιβάλλονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάσει της δέσμευσής της, εκ της ιδιότητας του κράτους - μέλους.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι θα διεξαχθούν, από τις αρμόδιες Αρχές, έρευνες για τυχόν διάπραξη αδικημάτων ή παραβίαση νομοθεσιών από τα υπό αναφορά άτομα, επί κυπριακού εδάφους.

Σημείωσε, ακόμη, πως στον νέο κατάλογο κυρώσεων, που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβάνονται συνολικά δεκατέσσερις Κύπριοι πολίτες, εκ των οποίων οι έξι έχουν διπλή υπηκοότητα και κάποιοι άλλοι, τριπλή υπηκοότητα.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα, την όποια παράκαμψη των κυρώσεων.