Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυβερνοεπίθεση

Στην ανάγκη επιτάχυνσης της ψηφιακής αναβάθμισης και μετασχηματισμού του κράτους, αναφέρονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Με αφορμή μάλιστα, τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος δύο πανεπιστημίων και του Κτηματολογίου, επισημαίνουν ότι το σημαντικότερο κενό που παρατηρείται είναι η έλλειψη ετοιμότητας των κρατικών υπηρεσιών, με την απουσία πρόληψης και τις τακτικές συνεχείς ασκήσεις ασφάλειας που αποτρέπουν τις κυβερνοεπιθέσεις.

Ειρήνη Νικολαΐδου Λοϊζίδου- Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 

Θα πρέπει όλοι οι οργανισμοί να κάμουν αυτές τις «προσομειώσεις» και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά. Όταν γίνει το περιστατικό και μετά, είναι αργά. Ενδεχομένως, οι απώλειες να είναι τεράστιες.

Γιώργος Μιχαηλίδης- Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων

Πλέον δεν είναι κάτι που αποφασίζεις και κρίνεις, ότι ενδεχομένως να στοιχίζει πολύ και είναι κάτι, που θα μπορούσες να το αφήσεις πίσω. Όχι. Γιατί στο τέλος της μέρας εάν πέσεις θύμα. Το τι θα σου στοιχίσει είναι πολλαπλάσιο από την επένδυση που θα έκανες αρχικά.

Ντίνος Παστός- Σύμβουλος Ασφαλείας Διαδικτύου 

Πρέπει να ληφθεί άμεσα, μια απόφαση, για να κοπεί αυτό τα αφήνουμε όλα την τελευταία στιγμή για να γίνει το κακό. Πρέπει να υπάρχει πλάνο, ένας σχεδιασμός ο οποίος να εφαρμόζεται, τυπικά και συστηματικά

Παράλληλα, η επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων, αναφέρθηκε χωρίς να αποκαλύψει ευρήματα, συγκεκριμένα στις κυβερνοεπιθέσεις, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Κτηματολόγιο.

Ειρήνη Νικολαΐδου Λοϊζίδου- Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Εμείς τώρα έχουμε μπροστά μας τρεις σοβαρές επιθέσεις, η κάθε μια με τις ιδιαιτερότητες της, τις οποίες διερευνούμε μετά την γνωστοποίηση των συμβάντων. Συνεχώς έρχονται συμπληρωματικές πληροφορίες οι οποίες αξιολογούνται.

Η ιστοσελίδα του Κτηματολογίου επαναλειτούργησε κανονικά από την Παρασκευή μέχρι χθες Δευτέρα.

Το απόγευμα προέκυψε πρόβλημα και με τους σερβερ στο υπουργείο Οικονομικών.

Ελίκος Ηλία- Διευθυντής Κτηματολογίου 

Εμείς καλούμε τον κόσμο, η στατική μας η πύλη λειτουργεί κανονικά. Καλούμε τον κόσμο όποια αίτηση έχει, να την κατεβάσει κανονικά, να την συμπληρώσει και να μας την προσκομίσει στο επαρχιακό κτηματολογικό γραφείο και εμείς θα ανταποκριθούμε.

Το Σαββατοκύριακο που η ιστοσελίδα του κτηματολογίου επαναλειτούργησε κανονικά είχαν παραληφθεί τρεις χιλιάδες αιτήσεις.