Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυβερνοεπίθεση

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, κάτω από την εποπτεία του οποίου βρίσκεται και η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, είπε στο ΚΥΠΕ ότι το περιστατικό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι υπό διερεύνηση.

Σημείωσε ότι είναι υπό διερεύνηση επίσης το κατά πόσο συνδέονται οι τρεις κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Κτηματολόγιο και τώρα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Το δικανικό κομμάτι παίρνει πολύ χρόνο, μερικές φορές παίρνει μήνες και μερικές φορές μπορεί να μην καταλήξεις και πουθενά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η εγκληματολογική ανάλυση (forensic analysis) που γίνεται μετά που έχει τερματιστεί η επίθεση και ξεκινάει η αποκατάσταση των υπηρεσιών είναι πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Ο κ. Μιχαηλίδης δεν θέλησε να σχολιάσει στο παρόν στάδιο αν υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στις τρεις επιθέσεις. «Αυτό που κοιτάζουμε είναι αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ τους. Κάθε επίθεση αφήνει κάποια ταυτότητα πίσω της. Αυτά προσπαθούμε και μαζεύουμε για να δούμε αν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση», είπε.

Για το ενδεχόμενο εντοπισμού των υπόπτων, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι αυτό προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, ενώ ο εντοπισμός τους θα λειτουργεί αποτρεπτικά στο μέλλον. «Αν ο hacker νιώσει τον κίνδυνο ότι μπορεί να υποστεί συνέπειες, είναι διαφορετικό», είπε.

Ο Επίτροπος σημείωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις οφείλονται στο γεγονός ότι πλέον ο καθένας μας είναι συνδεδεμένος, είτε προσωπικά, είτε ως επιχείρηση, που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερο εύρος για τους hackers να χτυπήσουν. «Αυτό θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο με την ψηφιοποίηση, με τα smart cities, smart homes. Θα μπορούσαν άνετα να κλειδώνουν σπίτια και να ζητούν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν», ανέφερε.

Δεν θέλησε να απαντήσει κατά πόσο έγινε κάποιο αίτημα για λύτρα ή κάποια απειλή στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Συνήθως αυτό που γίνεται, που ονομάζεται ransomware, είναι να κλειδώνουν τις πληροφορίες σου, να μη σ’ αφήνουν να λειτουργήσεις και να ζητούν λεφτά για να το ξεκλειδώσουν», σημείωσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πάντα υποψιασμένοι. «Πρέπει να προστατεύουμε τη συσκευή μας, τον προσωπικό μας υπολογιστή, το κινητό τηλέφωνο. Αν είμαστε στην εταιρεία μας να μην πατούμε σε συνδέσμους που δεν γνωρίζουμε, να μην ανοίγουμε mails ή συνημμένα που δεν γνωρίζουμε. Αυτό ισχύει και σε προσωπικό επίπεδο», κατέληξε.