Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κξ

Εγκλωβισμένα κάτω από τα ερείπια είναι από τέσσερα έως δέκα άτομα, μετά την κατάρρευση δύο κτηρίων στη Μασσαλία, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, που έσπευσε στο σημείο.

Το συμβάν έγινε στην οδό Τιβολί. Αρχικά, τα μεσάνυχτα κατέρρευσε μία τετραώροφη πολυκατοικία. Κάποιες ώρες αργότερα, κατέρρευσαν τμήματα και του διπλανού κτηρίου, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το πρόβλημα θα επεκταθεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος για ένα ακόμη, τρίτο κτήριο.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν γαλλικά μέσα, έχουν εκκενωθεί 32 κτήρια, ενώ βοήθεια χρειάστηκαν 80 άνθρωποι.

Ωστόσο, οι δυσκολίες των σωστικών συνεργείων παραμένουν, καθώς μία φωτιά εμποδίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων. «Δεν μπορούμε να επέμβουμε με τον παραδοσιακό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αρκετοί κάτοικοι παρακείμενων κτηρίων μεταφέρθηκαν σε δύο σχολεία και ένα γυμναστήριο όπου θα φιλοξενηθούν. Στους γύρω δρόμους έχει διαμορφωθεί περίμετρος ασφαλείας, ενώ έχουν κλείσει δρόμοι για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση του περιστατικού.

Ο δήμαρχος της Μασσαλίας δήλωσε ότι οι αρχές χρειάστηκε να φροντίσουν 160 άτομα μετά την κατάρρευση. Ο δήμος έθεσε σε λειτουργία επίσης μία μονάδα ψυχολογικής βοήθειας και μία τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, ενώ δημιουργήθηκε κέντρο υποδοχής για άτομα που αναζητούν κάποιο μέλος της οικογένειάς του που είναι αγνοούμενο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δεν ήταν γνωστό ότι τα κτήρια που κατέρρευσαν είχαν δομικά προβλήματα.


«Η σκέψη μας είναι στη Μασσαλία έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο twitter. «Σκέφτομαι αυτούς που επηρεάστηκαν και τους αγαπημένους τους. Η έρευνα συνεχίζεται με αξιοποίηση σημαντικών πόρων. Ευχαριστώ τους πυροσβέστες και τους διασώστες που κινητοποιήθηκαν» πρόσθεσε. 

Την ίδια ώρα, έρευνες διεξάγονται για τα αίτια του περιστατικού. Η εισαγγελία της Μασσαλίας, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε επισημαίνει ότι τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν έκρηξη. Ακολούθησε κατάρρευση του κτηρίου, που προκάλεσε την πτώση μέρους των παρακείμενων κτηρίων.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για θύματα»

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μασσαλίας Μπενουά Παγιάν είχε παραδεχθεί ότι ενδέχεται να υπάρχουν νεκροί. 

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι υπάρχουν θύματα σε αυτήν την τρομερή τραγωδία» είχε πει. Δύο άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

 

Η κατάρρευση του κτηρίου στην οδό Τιβόλ 17 έγινε στις 00:40, παρασύροντας τμήματα γειτονικών κτηρίων, ενώ εκκενώθηκαν τα γειτονικά κτήρια. Οι 33 ένοικοι βρίσκονται σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Στις 00:40 κατέρρευσε ένα κτήριο επί της οδού Τίβολι 17, παρασύροντας τμήματα γειτονικών κτηρίων», είπε σε δημοσιογράφους ο δήμαρχος που επισκέφθηκε την περιοχή.

Ο νομάρχης της περιοχής Κριστόφ Μιρμάντ ανέφερε ότι «υπάρχουν ισχυρές υποψίες ότι μία έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση, αλλά πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τα αίτια σε αυτό το στάδιο» και πρόσθεσε ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε να είναι μία πιθανή επιλογή. Πάντως, ο ίδιος αλλά και ο δήμαρχος αποκλείουν αίτια που συνδέονται με ανθυγιεινή στέγαση.

Πηγή: protothema.gr