Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Στον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων, με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων των εργαζομένων, προχωρά η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ), στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, μετά από συνάντηση που είχε για το θέμα με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι σε συνέχεια της συζήτησης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Συμβούλιο Υπουργών πριν λίγες εβδομάδες, ήδη βρίσκεται στη διαδικασία της προετοιμασίας το σχέδιο δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, το οποίο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, απαντώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με τους στόχους που τίθενται και τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Κύπρος για να τους πετύχει, «η ΑΝΑΔ έχει ήδη προβεί σε μια πολύ σημαντική προεργασία, έτσι ώστε μέσα από τις δομές και τις δυνατότητες που διαθέτουμε, με χαρακτηριστικό ρόλο σε αυτό να έχει να διαδραματίσει το Κέντρο Παραγωγικότητας του Υπουργείου Εργασίας, να σχεδιαστούν άμεσα πολύ στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης με επίκεντρο τις πράσινες και τις ψηφιακές δεξιότητες».

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι για τον καταρτισμό των προγραμμάτων, που θα είναι διαθέσιμα σε επαγγελματίες οι οποίοι χρειάζονται αυτού του είδους την αναβάθμιση στις δεξιότητές τους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν πιο ουσιαστικά στον ρόλο τους, θα αξιοποιηθεί το πλαίσιο των πρότυπων επαγγελματικών προσόντων. Πρόσθεσε, δε, ότι για να καταστεί εφικτός ο σχεδιασμός αυτός, θα πρέπει να καταφέρουν να συνεργαστούν πολλοί φορείς, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανωμένα σύνολα, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι.

Στη διαδικασία αυτή, δήλωσε ο κ. Παναγιώτου, θα έχει σημαντικό ρόλο ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ως εισηγητής για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Ο ρόλος που έχει ο Κύπριος ευρωβουλευτής ως εισηγητής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πάρα πολύ σημαντικός και για την Κύπρο είναι ένας ρόλος στρατηγικής σημασίας», είπε, προσθέτοντας ότι είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση κατά τη συνάντησή τους.

«Η Κύπρος θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων», υπογράμμισε ο Υπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα πετύχουμε πολλά και σημαντικά πράγματα για τη χώρα μας, επειδή εμείς, ως μια μικρή χώρα βασιζόμαστε κυρίως στους ανθρώπους μας, στις δεξιότητες και στη δυνατότητα τους για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες».

Από την πλευρά του ο Λουκάς Φουρλάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο Υπουργός Εργασίας έχει πάρει πολύ θερμά το θέμα των δεξιοτήτων, ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα το οποίο έχει να προσφέρει πάρα πολλά, όχι μόνο στο εργατικό δυναμικό, αλλά και στους νέους της κάθε ευρωπαϊκής χώρας».

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του έτους δεξιοτήτων προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών της χώρας» και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση του Υπουργού και της Κύπρου.