Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Αλ Σίσι

Κυπριακό, ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως της Άμυνας, της Ασφάλειας, της Οικονομίας και του Τουρισμού, καθώς και θέματα της Ενέργειας ήταν στο επίκεντρο της κατ΄ ιδίαν συνάντησης που είχαν το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αλλά  και στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών που ακολούθησαν.

Προηγήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του προέδρου της Δημοκρατίας  από τον πρόεδρο Σίσι.

Οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή βούληση τους για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ τους, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν οι δυο πρόεδροι στην ενεργειακή συνεργασία που Κάιρο και Λευκωσία έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Όπως δήλωσε ο Φατάχ Αλ Σίσι, «και κυρίως της ηλεκτρικής σύνδεσης και της μεταφοράς του Κυπριακού ΦΑ στις μονάδες υγροποίησης στην Αίγυπτο. Επίσης εξετάσαμε την συνεργασία στους τομείς της ηλιακής και πράσινης ενέργειας». 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «ήταν αυτή που πρωτοξεκίνησε την σύσφιξη των δεσμών τόσο σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας σχέσης και σε περιφερειακή ξεχωρίζει και πριν δέκα χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα είχαμε μια τέτοια εξέλιξη στην περιοχή μας». 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε την ανάγκη παροχής ευρωπαϊκής ενίσχυσης στην Αίγυπτο για αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δυο χωρών δεν είναι ούτε εφήμερη ούτε ευκαιριακή αλλά βασίζεται σε κοινά οράματα. 

«Για μια σταθερή ειρηνική και ευημερούσα περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο και στην  ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής», σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σισί, σημείωσε με ικανοποίηση ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέλεξε την Αίγυπτο για τη δεύτερη επίσκεψη του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και το ταξίδι του που προηγήθηκε στην Ελλάδα. Παράλληλα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία επιζητεί την αναθέρμανση των σχέσεων της με το Κάιρο.

Σύμφωνα με τον κ. Σίσι, «η Αίγυπτος έχει σταθερή αντιμετώπιση στο θέμα του Κυπριακού και προσπαθεί πάντα να συμβάλει στην εύρεση τρόπων επίλυσης του, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αρνούμαστε μονομερείς λύσεις σε προβλήματα». 

Σημειώνεται ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι ο ομόλογος του της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί την Άγκυρα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος και Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου που συνοδεύουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσκεψη του είχαν διμερής επαφές με τους ομόλογους τους.

Νωρίτερα στο αεροδρόμιο του Καΐρου, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υποδέχθηκε ο Υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Τάρεκ ελ Μόλα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας μετέβησαν και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Αύριο ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ.