Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ερσίν Τατάρ

Πολλοί άμαχοι Τουρκοκύπριοι, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις που άρχισαν με την ίδρυση της ΕΟΚΑ και την εφαρμογή του Σχεδίου Ακρίτας υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» υπέστη «εγκλήματα και γενοκτονία», αναγκαζόμενος να εγκαταλείψει 103 χωριά. Είπε ακόμη ότι όπως φάνηκε στο Λονδίνο, δεν άλλαξε η «ελληνοκυπριακή νοοτροπία».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Τ/κ ηγέτη για καταδίκη της επετείου ίδρυσης της ΕΟΚΑ, όπου επαναλαμβάνει την θέση του πως πέρασαν δεκάδες χρόνια από τότε, και «κατά την επίθεση που έγινε ενάντια σε ολόκληρο τον τουρκοκυπριακό λαό μέσω εμού στο Λονδίνο, καταδείχθηκε με όλη του την γύμνια δυστυχώς το γεγονός δεν άλλαξε η φανατική και τρομοκρατική ελληνοκυπριακή νοοτροπία. Όπως υπογράμμισα πολλές φορές, καλώ την ελληνοκυπριακή διοίκηση να εγκαταλείψει αυτή την προσέγγιση, η οποία πρόσφατα έδωσε άδεια στο PYD, πολιτικό σκέλος του ΡΚΚ, να ανοίξει αντιπροσωπεία στην νότια Κύπρο και υποστηρίζει την τρομοκρατία δίδοντας διπλωματικό διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδόθηκε στο όνομα Λάζαρος Μαύρος στον αρχιτρομοκράτη Αμπντουλλάχ Ότζαλαν υπό την προστασία της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

Δυστυχώς δεν μπορούμε να αναμένουμε να συμβάλει στην περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα σε πιο ευρεία κλίμακα στην Κύπρο αυτή η νοοτροπία, η οποία εκπαιδεύει στις βολές τους βουλευτές και του ιερείς, εμβολιάζει το μίσος προς τους Τουρκοκύπριους στα εκπαιδευτικά της προγράμματα και έβαλε στην βουλή νεοναζιστικές οργανώσεις, υποστήριξε.

Μιλώντας κατά το 27ο μνημόσυνο του εκ των ιδρυτών των οργανώσεων Βολκάν και ΤΜΤ, Χατζί Ισμαήλ Σαντίκογλου, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι αν σήμερα ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι σε αυτά τα εδάφη, το οφείλουν σε «πατριώτες» όπως ο Σαντίκογλου.