Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης Γιώργος Σαββίδης

Νέα δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή. Με φόντο την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καταγγελία Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την απευθείας ανάθεση συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που αφορούσαν την επέκταση της συμφωνίας των αεροδρομίων στα αεροδρόμια. Ιδιαιτέρως καυστική η απάντηση του Γιώργου Σαββίδη, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να σηκώνει το γάντι και να δημοσιοποιεί την τετρασέλιδη επιστολή της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την πρώτη χρονικά ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Κομισιόν σε απαντητική επιστολή ημερομηνίας 23 Ιανουαρίου, επιβεβαιώνει της καταγγελία της περί  παρανομίας του τέως υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, μετά από λανθασμένη  όπως αποδίδεται στην Κομισιόν, γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για την απευθείας ανάθεση, χωρίς την ύπαρξη διαθέσιμων πιστώσεων και χωρίς προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού. Η επιστολή εστάλη την 1η Φεβρουαρίου 2023 και έλαβε απάντηση στις 30 Μαρτίου.  

Σύμφωνα με την Ελεγκτική, «εκ της οποίας επιβεβαιώνεται, ότι η έγκριση που είχε δώσει ο τέως υπουργός Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του ΓΔ του Υπουργείου, για απευθείας ανάθεση των δύο συμβάσεων ήταν παράνομη, και ότι η εκ των υστέρων και/ή εκ των προτέρων γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ότι η απευθείας ανάθεση στις δύο πάνω συμβάσεων ήταν νόμιμη, ήταν εσφαλμένη».

Καυστική απάντηση Γενικού Εισαγγελέα

 Άμεση και ιδιαιτέρως καυστική  ήταν η απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα , ο οποίος περνώντας στην αντεπίθεση κατηγορεί την ελεγκτική υπηρεσία, για παραποίηση της απάντησης που έλαβε από την Κομισιόν, για διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων και αποπρασανατολισμό της κοινής γνώμης. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά σε παρανομία του τέως υπουργού Οικονομικών, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, «πουθενά, στην απάντηση της, η ΕΕ αναφέρει ότι η σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ήταν νομικά εσφαλμένη. Αντίθετα, από το περιεχόμενο της απάντησης, επιβεβαιώνεται πλήρως η ορθότητα της νομικής βάσης, των αρχών και της νομολογίας, στις οποίες εδράζεται η γνωμάτευση του ΓΕ.

Η ΕΕ δεν καταλήγει σε διαπίστωση ύπαρξης, οποιασδήποτε παράβασης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε καν, κρίνει σκόπιμο να εκκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία περαιτέρω διερεύνησης».

Και επισημαίνει πως σε κανένα σημείο της επιστολής της Κομισιόν δεν υιοθετούνται οι θέσεις του Ελεγκτή, όπως προβάλλονται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Σαββίδης, «από την απάντηση της ΕΕ, καταδεικνύεται ξεκάθαρα, το αβάσιμο και αχρείαστο της καταγγελίας της ΕΥ, σε θεσμούς της ΕΕ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εν κατακλείδι, θεωρώ το περιστατικό αυτό, ως ακόμα μια απαράδεκτη εκτροπή του ρόλου και των εξουσιών του ΓΕ, ο οποίος για ακόμη μια φορά, προφασιζόμενος ανυπόστατες και κατ’ ισχυρισμό παρανομίες, κατήγγειλε τη χώρα μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η ΕΕ αναγνωρίζει, σημειώνει καταλήγοντας ο κύριος Σαββίδης, το ισχύον εναρμονιστικό πλαίσιο στην Κύπρο και δεν διαπιστώνει πρακτική ή αδυναμία της Κύπρου να συμμορφωθεί το ενωσιακό δίκαιο.

Σήκωσε το γάντι ο Οδυσσέας

Στον Γενικό Εισαγγελέα απάντησε ο Ελεγκτής μέσω ανάρτησης στο Twitter, όπου δημοσιοποιεί την τετρασέλιδη απαντητική επιστολή της Κομισιόν. Αναφέροντας πως: «Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η ΝΥ, σε παραπλανητική ανακοίνωση, αντί να παραδεχθεί ότι η γνωμάτευσή της ήταν πρόδηλα εσφαλμένη αφού συγκρούεται με όλες τις αρχές που παραθέτει η ΕΕ στην επιστολή της, εμφανίζεται και δικαιωμένη. Η επιστολή αυτούσια προς διάψευση των ισχυρισμών της».