Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιωργος σαββιδης γενικος εισαγγελεας

Για «απρεπή και συνειδητή προσπάθεια που ενορχηστρωμένα γίνεται εις βάρος της Νομικής Υπηρεσίας, των νομικών λειτουργών της και των επικεφαλής της» κάνει λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σε γραπτή του απάντηση  σε ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό παράνομη απευθείας ανάθεση δύο συμβάσεων από το Υπουργείο Οικονομικών.

"Αναγκάζομαι να αναφερθώ στη σημερινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε σχέση με την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  στην καταγγελία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την απευθείας ανάθεση δύο συμβάσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, για να τονίσω την απρεπή και συνειδητή προσπάθεια που ενορχηστρωμένα γίνεται εις βάρος της Νομικής Υπηρεσίας, των νομικών λειτουργών της και των επικεφαλής της, μέσω της χειραγώγησης, της παραποίησης και του αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την αντικειμενική και ορθή ενημέρωση", αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Κάνει λόγο για άκρως παραπλανητική ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι "η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας παραποιεί, κατά τρόπο απαράδεκτο, την απάντηση την οποία αυτή έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποίαν η ίδια κοινοποίησε στη Νομική Υπηρεσία".

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, "πουθενά στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει κατάληξη, ή έστω κατ’ αρχήν εκτίμηση, ότι η έγκριση που είχε δώσει ο Υπουργός Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου του για απευθείας ανάθεση των δύο συμβάσεων, ήταν παράνομη, όπως η Ελεγκτική Υπηρεσία ισχυρίζεται στην παράγραφο 2 της ανακοίνωσής της".

Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας, "πουθενά στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ήταν νομικά εσφαλμένη. Αντίθετα, από το περιεχόμενο της απάντησης της Επιτροπής, επιβεβαιώνεται πλήρως η ορθότητα της νομικής βάσης, των αρχών και της νομολογίας στις οποίες εδράζεται η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας".  

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταλήγει σε διαπίστωση ύπαρξης οιασδήποτε παράβασης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ούτε κρίνει καν σκόπιμο να εκκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία περαιτέρω διερεύνησης για το θέμα", σημειώνει ο κ. Σαββίδης.

Σημειώνει περαιτέρω πως σε κανένα σημείο της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να υιοθετούνται οι θέσεις του Γενικού Ελεγκτή, όπως αυτές προβάλλονται στην ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι, το ισχύον εναρμονιστικό νομοθετικό πλαίσιο στην Κύπρο, παρέχει την κατάλληλη βάση για αξιολόγηση τυχόν παραβιάσεων και δεν διαπιστώνει γενική πρακτική και/ή συστημική αποτυχία της Δημοκρατίας να συμμορφωθεί με το ενωσιακό δίκαιο", αναφέρει ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Προσθέτει πως "από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδεικνύεται ξεκάθαρα το αβάσιμο και αχρείαστο της καταγγελίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας".  

"Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας παραποιεί την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκρύπτει πληροφόρηση και διαστρεβλώνει τα γεγονότα εις βάρος της ενημέρωσης των πολιτών", αναφέρει ο κ. Σαββίδης.

Εν κατακλείδι, σημειώνει, "θεωρώ το περιστατικό αυτό ως ακόμα μια απαράδεκτη εκτροπή του ρόλου και των εξουσιών του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος, για ακόμη μία φορά, προφασιζόμενος ανυπόστατες και κατ’ ισχυρισμό παρανομίες, κατήγγειλε τη χώρα μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς".