Η ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου γίνεται για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού και για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, διαμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του ΑΝΤ1.
Απαντώντας σε ερώτηση του Νικήτα Κυριάκου για την αντίδραση της Τουρκίας στην υπογραφή της μεταξύ της Εθνικής Φρουράς του Νιου Τζέρσεϊ και της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε πως ήταν αναμενόμενη η αντίδραση. Όπως είπε: «Ήταν επόμενο να αντιδράσει η Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία υλοποιεί μια συμφωνία προς όφελος όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων. Επομένως εάν η Τουρκία προσπαθεί να βρει προφάσεις ή δικαιολογίες ή να σηκώσει την δική της αντίδραση χρησιμοποιώντας τους Τουρκοκυπρίους, το μήνυμα που τους στέλνουμε εμείς είναι ότι αυτές οι συνεργασίες είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των νόμιμων κατοίκων συμπεριλαμβανομένων και των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων».
Θα συνεχίσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα
Ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε ότι συνεχίζουμε να ενισχύουμε την άμυνά μας, με μοναδικό στόχο να εξασφαλίσουμε όλα αυτά που χρειάζεται η Κύπρος για να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κυπριακού λαού στην άμυνά του. «Στη δική μου υπουργία θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε αυτό το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, στην άμυνα του κυπριακού κράτους και στην προστασία και την ασφάλεια του κυπριακού λαού», πρόσθεσε.
Όπως είπε, πρόσφατα υπογράψαμε στις Βρυξέλλες τη συμφωνία κοινών προμηθειών στρατιωτικού υλικού. «Εάν πριν από δύο χρόνια, ανέφερε, λέγαμε στους Ευρωπαίους να κάνουμε κοινές προμήθειες στρατιωτικού υλικού σίγουρα θα μας έλεγαν ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας». Και πρόσθεσε: «Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει τα μέλη της να κάνουν κοινές προμήθειες για να ενισχύσουν τις εθνικές στρατιωτικές τους δυνάμεις, κατ’ επέκταση να ενισχύσουν το δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή αντιλήφθηκαν ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτής της γεωπολιτικής αλλαγής, ο κυπριακός λαός έχει δικαίωμα στην άμυνα και την ασφάλειά του. Και ακριβώς αυτό του το δικαίωμα εμείς θα το εξασφαλίσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα και βέβαια προχωρώντας τα εξοπλιστικά προγράμματα όπως έχουν προγραμματιστεί από την Εθνική Φρουρά για τα επόμενα χρόνια».
Απαντώντας ερώτηση πότε να περιμένουμε τα νέα ελικόπτερα ανέφερε πως θα τα δούμε στους κυπριακούς αιθέρες πολύ σύντομα.
Αναφέρθηκε ακόμα στις κρίσεις που έγιναν για τους στρατεύσιμους στην Εθνική Φρουρά σημειώνοντας πως έχουν εφαρμοστεί οι σχετικοί κανονισμοί.
Αμυντική συνεργασία με 13 χώρες
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αμυντικές συνεργασίες της Εθνικής Φρουράς. Όπως είπε, σήμερα έχουμε αμυντική συνεργασία με 13 διαφορετικές χώρες και έχουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα ασκήσεις, εκπαιδεύσεις, συνεκπαιδεύσεις και επισκέψεις στελεχών μας στο εξωτερικό αλλά και επισκέψεις ξένων στελεχών στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι λόγω αυτών των συνεργασιών και την ανάγκη επικοινωνίας της Εθνικής Φρουράς με ξένες χώρες έχει τεθεί και το κριτήριο να γνωρίζουν τα νέα στελέχη ξένες γλώσσες.
Αναφερόμενος στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και την ανανέωση της θητείας του για τρεις μήνες είπε ότι πρόκειται για έναν αξιωματικό που πέρα από την στρατιωτική του ικανότητα, αγαπά την Εθνική Φρουρά και αφήνει το στίγμα του σε αυτήν.
Αναφερόμενος στους ΣΥΟΠ είπε ότι είναι από τα πιο σημαντικά και κρίσιμα σώματα στον κυπριακό στρατό και ότι προωθείται το κανονιστικό πλαίσιο που θα αναβαθμίσει την υπηρεσία τους. Ανέφερε ότι το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή σε δύο με τρεις μήνες, ώστε οι ΣΥΟΠ να αισθάνονται ότι έχουν εργασιακή ασφάλεια. Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα επιτευχθεί και ο στόχος να μην χάνονται ικανά στελέχη που επιλέγουν καλύτερες απολαβές και καλύτερη εργασιακή ασφάλεια εκτός Εθνικής Φρουράς.
Η συνεργασία με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες
Ερωτηθείς για το εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει δεσμευτεί για αναβίωση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος απάντησε πως σήμερα είναι διαφορετικές οι συνθήκες, υπάρχει πιο άμεση επικοινωνία με την Ελλάδα αλλά και η δυνατότητα πιο γρήγορης έλευσης της Ελλάδας στην Κύπρο. Επεσήμανε ωστόσο πως δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες που μπαίνουν στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας. «Με την Ελλάδα υπάρχει η συμβατική υποχρέωση και είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω τους συμπατριώτες μας πως εάν και όταν χρειαστεί η Ελλάδα θα είναι εδώ όπως προκύπτει και μέσα από τις αρχικές διαβουλεύσεις διερεύνησης των κοινών συνεργασιών», είπε. Πρόσθεσε δε ότι παράλληλα πραγματοποιούνται συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις και με την Ελλάδα και το Ισραήλ και την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ αλλά και την Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, Ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ότι αυτή περιλαμβάνει συνεννόηση, διαβούλευση και συντονισμό για όλα τα κρίσιμα θέματα συνεργασίας μας με την Ελλάδα.
Σύντομα οι Γάλλοι στο Μαρί
Ερωτηθείς για την παρουσία Γάλλων στο Μαρί ανέφερε πως οι Γάλλοι δεν είναι στο Μαρί αυτή τη στιγμή, είναι στο λιμάνι Λεμεσού και η προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και υποδομές ώστε οι Γάλλοι να είναι σύντομα στο Μαρί.